Radovi na izgradnji kompleksa Zapadne Žabice, a u sklopu njega i novog riječkog autobusnog kolodvora, počet će 2. prosinca rušenjem postojećih objekata, a završetak projekta predviđa se za dvije godine, najavio je u četvrtak gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Istaknuo je kako je to jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Rijeci, a gradit će se u skladu s ugovorima potpisanima lani u rujnu. Investitor je ishodio građevinsku dozvolu za složeni zahvat, projekt vrijedan oko 70 milijuna eura, koji podrazumijeva 800 parkirnih mjesta, garažu u središtu grada, autobusni kolodvor s najmanje 14 perona te oko 8000 četvornih metara komercijalnih sadržaja.

Izdavanje dozvola pratio je gradski Odjel za urbanizam, a osnovano je i Povjerenstvo za izradu studije prometa u središtu grada, rekao je Filipović. Realizacijom Zapadne Žabice stvaraju se preduvjeti za oslobađanje Rive i Rive Boduli od automobila, čime će taj prostor dobiti prepoznatljivu namjenu u središtu grada,

U razgovorima s resornim ministarstvom i Lučkom upravom priprema se dokumentacija za spoj Žabice s prostorom povijesnih lučkih skladišta, tj. Metropolisom te Zagrebačkom obalom, čime će biti zaokružen prometni prsten oko Rijeke, kazao je Filipović te zamolio građane za strpljenje tijekom radova u središtu grada.

Predstavnik investitora, tvrtke Best In Parking Ibrica Zulfikarpašić rekao je da će se prvo skidati pokrov s postojeća dva skladišta. Svjesni su da će radovi uzrokovati određene probleme u prometu, ali se nada da će građani imati razumijevanja. Do sada su ugovoreni radovi rušenja, a pri kraju su pregovori s ostalim izvođačima. 

Direktor gradske tvrtke Rijeka plus Željko Smojver naveo je da prestaje s radom parkiralište na Žabici, ali će za stanare biti osigurana druga mjesta, dok ostali korisnici mogu koristiti sva ostala gradska parkirališta.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Ljiljana Buljan rekla je da će se radovi izvoditi po etapama, jer postojeći kolodvor mora biti u funkciji dok se ne izgradi nova zgrada autobusnog kolodvora.

Radi se i studija koja će razraditi promet u središtu grada, a  predviđa se četverotračna dvosmjerna prometnica u ulici Riva te jednosmjerna dvotračna u Adamićevoj ulici, ponaprije za javni gradski prijevoz, kazala je. (Hina)