Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da postoji konsenzus među europskim zemljama da bi trebale biti spremne na mogući napad Rusije na njih u nadolazećim godinama, te da je potrebno uložiti više napora kako bi se Ukrajini pomoglo financijski i vojno.

Dvadesetak europskih čelnika, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku europske odlučnosti u vezi s Ukrajinom i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno dobiti rat u trećoj godini.

"Primijetio sam da su manje-više sve zemlje zastupljene za ovim stolom rekle ... da je zajednički konsenzus da bismo trebali biti spremni za nekoliko godina da Rusija napadne neku od tih zemalja", rekao je Macron. "Svi se slažemo da ne želimo ići u rat s ruskim narodom, ali smo odlučni držati eskalaciju pod kontrolom", rekao je, dodajući da je cilj sastanka bio vidjeti kako "učiniti više u vojnom smislu i u smislu proračunske potpore" Ukrajini.

Macron je pozvao svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak kako bi razgovarali o tome kako povećati opskrbu Ukrajine streljivom usred, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana.

"Postojao je veliki osjećaj hitnosti", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte novinarima nakon sastanka. Dodao je da čelnici stoje iza češke inicijative za kupnju streljiva u cijelom svijetu za slanje u Ukrajinu. Češki premijer Petr Fiala rekao je da je oko 15 država potpisalo inicijativu za kupnju stotina tisuća komada streljiva iz trećih zemalja, nešto oko čega je Francuska u početku bila oprezna jer želi dati prioritet razvoju vlastite europske industrije, ali francuski dužnosnici rekli su da razmatraju taj prijedlog.

Zalihe streljiva postale su kritično pitanje za Kijev. Europska unija, međutim, ne ispunjava svoj cilj da do ožujka pošalje Ukrajini milijun granata.

"Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku, da on neće pobijediti u Ukrajini", rekao je novinarima prije sastanka savjetnik francuskog predsjednika. "Naš cilj je srušiti tu ideju koju on želi da vjerujemo da će nekako pobijediti."

Macron je u ponedjeljak rekao da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini.

Macron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu u ponedjeljak rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

Na sastanku, koji je organiziran u kratkom roku, sudjelovali su najviši predstavnici mnogih ključnih europskih podupiratelja Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku preko 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju kopnenih trupa.

Na sastanku je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektilima za napade daleko iza ruskih linija, rekao je francuski predsjednik. Kratkoročno, potrebno je mobilizirati dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha.

O isporuci francuskih borbenih zrakoplova Mirage još nije odlučeno, no još se utvrđuje koja bi francuska vojna oprema mogla pomoći Ukrajini, rekao je Macron. "Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju", rekao je Macron u Elizejskoj palači.

Dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkoj razini i na prvoj crti bojišnice u Ukrajini. "Rusija ne smije dobiti rat", naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore.

Povećana pomoć Ukrajini u novcu i oružju mora se mobilizirati i zajednički i na nacionalnoj razini, rekao je. “U procesu smo osiguravanja naše sigurnosti danas i sutra”, rekao je Macron.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pridružio se sastanku u Parizu putem video linka.

Macronov savjetnik je prije sastanka rekao da se konzultacije u Parizu manje tiču novih jamstava za isporuke oružja, a više povećanja učinkovitosti već obećane vojne pomoći – uključujući obuku ukrajinskih vojnika i kibernetičku obranu. (Hina)