Hrvatska je usred toplinskog vala pa će se i u narednim danima zadržati pretežno sunčano i vruće, ali su od utorka ponegdje mogući pljuskovi, pa i izraženiji, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

‘Utorak će na istoku Hrvatske obilježiti sunce i vrućina. Najviša temperatura bit će od 35 do 38 °C, a jutarnje vrijednosti između 18 i 21 °C. Mjestimice će poslijepodne puhati slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.

Sunčano i vruće te vrlo vruće i u središnjoj Hrvatskoj. Temperatura će od najnižih jutarnjih 18 do 21 °C danju porasti do vrijednosti između 34 i 37 °C. Popodne ponegdje može biti umjerenog razvoja oblaka, rijetko uz mogućnost i za pljusak, i to ponajprije u Posavini i na Banovini.

Pretežno sunčano i na zapadu Hrvatske, ali s malo više oblaka nego u ponedjeljak u Gorskom kotaru i Lici, gdje je u drugom dijelu dana mala do umjerena vjerojatnost za kratkotrajnu kišu, moguće i grmljavinu. Najviša temperatura između 31 i 35 °C.

Na sjevernom Jadranu još malo viša, između 33 i 37 °C. Pritom će na obali ujutro mjestimice puhati slaba do umjerena bura, a u drugom dijelu dana jugozapadni i zapadni vjetar.

Vrlo vruće na srednjem Jadranu te osobito u unutrašnjosti Dalmacije - termometar bi u hladu mogao pokazivati i do 39 °C u najtoplijem dijelu dana. Vjetar većinom slab, u jutarnjim satima ponegdje umjerena bura, a od sredine dana jugozapadnjak i zapadnjak.

Podjednak vjetar i na krajnjem jugu naše domovine, gdje će more, kao i drugdje na Jadranu, biti mirno i malo valovito. Uz obilje sunčanog vremena temperatura zraka ujutro od 23 do 28 °C, a tijekom dana između 33 i 38 °C.‘

I dok je Istra danima u crvenom, uz temperature i do 40 stupnjeva, DHMZ je za sutra izdao crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku.

DHMZ je za srijedu zbog velike vrućine izdao crveni meteoalarm za čitavu Hrvatsku

‘Do petka na kopnu podjednako vruće kao početkom tjedna. Pritom pretežno sunčano, ali manje stabilno pa neće biti iznenađenje ako u poslijepodnevnim i večernjim satima bude mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, nažalost, moguće i izraženijih, posebice u srijedu.

Vrućina uz nastavak toplinskog vala i na Jadranu, gdje temperatura tijekom noći uglavnom neće biti niža od 25 °C. Vjetar slab, sredinom dana i popodne ponegdje umjeren jugozapadni i sjeverozapadni‘, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

No, već za vikend i u Istri bi trebalo malo osvježiti i pasti kiša. Za sada prognostičari najavljuju oborine u nedjelju tijekom dana i večeri. Idući tjedan će i dalje biti topli ali s temperaturama oko 30 stupnjeva.

More u Puli je na visokih 28,5 stupnjeva dok je u Rovinju gotovo 29. (iPress)