Uskok i policija u srijedu su izvijestili da su otkrili zločinačko udruženje koje se bavilo nedozvoljenom trgovinom duhanom, a istraga je nakon policijske kaznene prijave pokrenuta protiv 12 osumnjičenih za krijumčarenje najmanje 1200 kilograma duhana.

Istražitelji sumnjaju da je skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 55-godišnjaka i drugoosumnjičenog 45-godišnjaka, od 23. studenog 2022. do 23. svibnja 2023. na području karlovačke, zagrebačke, požeško-slavonske, krapinsko-zagorske i varaždinske županije nabavljala i preprodavala duhan na ilegalnom tržištu.

Državni proračun pritom je oštećen za najmanje 137.000 eura, a članovi zločinačkog udruženja navodno su zaradili najmanje 24.000 eura koje su međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju.

Policija je izvijestila da je u utorak na karlovačkom, zagrebačkom i požeško-slavonskom području u pretresima oduzeto oko 280 kilograma duhana, novac, manja količina marihuane, vatreno oružje i drugi predmeti vezani za počinjenje kaznenih djela.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičene je policija predala pritvorskom nadzorniku, a Uskok je od suca istrage zatražio istražni zatvor za sedmoricu osumnjičenih. (Hina)