Njemačko gospodarstvo u drugom je tromjesečju palo za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u uvjetima pandemije koja je snažno pogodila potrošnju kućanstava, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

“To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku”, navodi se u priopćenju Destatisa.

- Sada je i službeno.To je recesija stoljeća, rekao je ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle. Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra po imenu korona, rekao je on.

U usporedbi s drugim tromjesečjem 2019., najveće europsko gospodarstvo palo je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda.

Austrijski bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 12,8 posto, izvijestili su u četvrtak ekonomisti Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO). (H)