Europska unija je isplatila skoro tri milijarde eura iz Modernizacijskog fonda za potporu 39 energetskih projekata u 10 država članica, među kojima je i Hrvatska, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

U okviru nove tranše Isplaćeno je 2,967 milijardi eura, a Hrvatskoj je od toga iznosa pripalo 52 milijuna eura. Ovo je dosad najveća isplata iz Modernizacijskog fonda, a ukupno je od siječnja 2021. isplaćeno 12,65 milijardi eura. Hrvatskoj je dosad ukupno isplaćeno 209,96 milijuna eura.

Modernizacijski fond je financijski instrument uspostavljan Direktivom o trgovanju emisijama stakleničkih plinova za razdoblje od 2021. do 2030. s ciljem postizanja klimatske neutralnosti.

S ciljem ubrzavanje energetske tranzicije i u članicama s nižim prihodima, kroz Modernizacijski fond je 10 zemalja (uz ostale europske instrumente) dobilo priliku koristiti bespovratna sredstva namijenjena poticanju modernizacijskih investicija u elektroenergetski sektor, ali i ostale energetske sustave.

Sredstva Fonda mogu koristiti Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka, pri čemu Hrvatskoj pripada 3,14 posto od prikupljenih sredstava. U siječnju ove godine tom popisu su dodane još tri zemlje koje mogu koristiti ta sredstva - Grčka, Portugal i Slovenija.

Modernizacijski fond podupire ulaganja u proizvodnju i korištenje energije iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost, skladištenje energije, modernizaciju energetskih mreža, uključujući centralno grijanje, cjevovode i mreže, te pravednu tranziciju u regijama ovisnim o ugljiku.

Fond nadopunjuje druge instrumente EU-a kao što su kohezijska sredstva i Fond za pravednu tranziciju.

U Hrvatskoj se ta sredstva, između ostaloga, koriste za razvoj fotonaponskih i kapaciteta za pohranu energije za pružatelje javnih usluga u vodoopskrbi. Financira se i projekt poboljšanja energetske učinkovitosti i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora proizvodnih pogona Dilj, poboljšanje energetske učinkovitosti i ulaganja u visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji i slično.

Sljedeći rokovi za države članice za podnošenje prijedloga investicija za potencijalnu potporu Modernizacijskog fonda su 13. kolovoza 2024. za neprioritetne prijedloge i 10. rujna 2024. za prioritetne prijedloge. (Hina)