Od utorka cijena litre osnovnog benzina u Hrvatskoj bit će viša za jedan cent, dok će cijena dizela ostati ista, odredila je Vlada na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, na kojoj je novom uredbom distributerima naftnih derivata omogućila povećanje marži za tri centa.

Kako je priopćeno iz Vlade, donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se za distributere naftnih derivata omogućava povećanje marži za tri centa.

"Tijekom proteklih mjeseci Vlada je pažljivo pratila kretanje cijena na tržištu te je donosila mjere kojima je osiguravala nižu cijenu goriva za hrvatske građane u usporedbi s nizom europskih država. S obzirom na to da su cijene na tržištu već četvrti tjedan za redom u padu, građani neće osjetiti posljedice ovog povećanja marži. Ova mjera donesena je s ciljem osiguravanja opskrbe, s obzirom na to da mali distributeri već neko vrijeme posluju u otežanim uvjetima. Povećanje marže za tri centa eura omogućit će malim distributerima olakšano poslovanje i osigurati stabilnost opskrbe naftnim derivatima, unatoč izazovima na tržištu", istaknuli u iz Vlade.

Dodali su i da će nastaviti pratiti situaciju na tržištu te poduzimati sve potrebne korake kako bi se osigurala stabilnost i daljnji razvoj gospodarstva, uz posebnu pažnju na interese građana.

Kako se navodi u priopćenju, od sutra pa u idućih 14 dana osnovni benzin će se prodavati po cijeni od 1,53 eura po litri, što je jedan cent više nego danas, dok će cijena osnovnog dizelskog goriva ostati na 1,41 euro.

Litra plavog dizela pojeftini će za tri centa, na 81 cent.

No, cijene plina u bocama i za spremnike će porasti pa će tako UNP za spremnike stajati 1,21 eura po kilogramu ili pet centi više, a UNP za boce 1,75 eura po kilogramu, što je povećanje za dva centa.

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, one bi iznosile za litru benzina 1,55 eura, dizela 1,50 eura, za plavi dizel 0,90 eura, za UNP za spremnike 1,41 euro te za UNP za boce 2,04 eura, navodi se u priopćenju. (Hina)