U smiraju jedne od najizazovnijih gospodarskih godina, posebice u turizmu, analiziranje rezultata i građenje scenarija mogućih odgovora budućim nepredvidljivim okolnostima itekako je stresno i zahtjevno. 

Ipak, razgovor s Nenadom Velenikom, direktorom Turističke zajednice Poreča, istarskog bisera iza kojeg je jedna od najuspješnijih sezona među hrvatskim destinacijama, bio je i više nego optimističan. Uostalom, u Poreču uz predivan sunčani dan još se moglo zamijetiti pokojeg gosta kako uživa na sunčanoj rivi.

Velenik ne krije velike poteškoće i neizvjesnost u kojima se turističko gospodarstvo, iznajmljivači, ugostitelji i svi oni koji žive od i oko turizma našlo na početku epidemije, lockdowna a potom i više nego neizvjesne sezone.

- Svi smo bili u dilemi kako i da li ćemo raditi i opstati, ugostitelji su do zadnjeg trenutka odlučivali ima li uopće smisla otvarati objekte i gomilati troškove... Mi smo u TZ-u, naravno, smanjili plaće i broj djelatnika racionalizirali... No, sada, kada analiziramo podatke za prvih 9 mjeseci ali i sve povratne informacije i komentare od iznajmljivača, ugostitelja i većine drugih aktera  - mogu reći da smo zadovoljni, kaže Velenik.

'Zadatak svih nas je da zaštitimo i sebe i goste kako bi gosti mogli nesmetano uživati u destinaciji' 

- Imamo 1.350.000 noćenja što je 40 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu i 195 tisuća dolazaka. Prednjačili su gosti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Češke, Italije i Poljske. Izuzetno nas raduje što su domaći gosti čak na trećem mjestu, to je veliko priznanje za Poreč. 

Najviše noćenja je ostvareno u hotelima ali je njihova popunjenost u odnosu na prošlu sezonu oko 28 posto. U obiteljskom smještaju, koji je imao 58 postotno ostvarenje sezone u usporedbi s 2019., ostvareno je 468 tisuća noćenja. U kampu je realizirano 47 posto, dok je u nekomercijalnom smještaju (kuće i stanovi za odmor, prijatelji) zabilježen najveći rast popunjenosti zbog obveze prijavljivanja i evidentiranja svakog gosta. Kuće za odmor bile su popunjene 59 posto u odnosu na lanjsku sezonu. 

Ukratko, objekti u kojima je bila osigurana veće socijalna distanca ostvarili su i veći broj dolazaka gostiju i noćenja. I uistinu moramo biti zadovoljni. U lipnju smo, na početku sezone, u nekim danima imali tek petstotinjak gostiju po danu - u svim objektima!

Ovi rezultati uistinu nam daju nadu i za iduću godinu

Naši aduti su bili - blizina emitivnih tržišta, kvaliteta smještaja i povoljna epidemiološka situacija tijekom cijele sezone. Dovršili smo i značajan infrastrukturni projekt, našu Rivu, koja je kao drugi dom i za naše goste ali i za nas domaće. To je bitno za kvalitetu života svih nas. 

Nismo imali posebnih marketinških aktivnosti. Zadatak svih nas je bio da zaštitimo i sebe i goste kako bi gosti mogli nesmetano uživati u destinaciji i svemu što pružamo. Pokazali smo da možemo, tako da su bili zadovoljni i oni koji nisu naši tradicionalni gosti ali su stigli kod nas upravo zbog korona krize. Poduzeli smo sve da se i oni osjećaju sigurno. Pokazali smo da vodimo računa o njihovom zdravlju ali i da imamo kvalitetnu ponudu, od hotela do gastro ponude. To su uglavnom bogatiji gosti i vjerujem kako će to biti presudno i za iduće sezone, posebno u predsezoni 2021. godine.

Kao primjer mogu navesti da je u Austriji, u Koruškoj, rađeno istraživanje na kraju ovog ljeta te da je utvrđeno kako je samo 0,03 posto onih koji su ljetovali u Hrvatskoj pozitivno na Covid, istaknuo je direktor porečkog TZ-a. 

Pogled u budućnost

- Covid neće nestati, to je ono što se nas po svim predviđanjima čeka tijekom cijele godine i predstojeće turističke sezone. Kada će stići cjepivo, novi unificirani testovi na koronavirus na području Europe i druge zajedničke mjere koje će uvelike olakšati i ubrzati protok putnika i održivi razvoj turizma - vidjet ćemo. Ipak se polako učimo živjeti s virusom i usprkos njega. 

Stoga vjerujem kako će 2021. godina biti ipak malo bolja po rezultatima od ove. Biti će problema u sustavu turističkih zajednica i o tome moramo povesti računa. Razrađujemo više scenarija, po onom najoptimističnijem imat ćemo više od 60 posto noćenja, usporedivo s 2019.

Ipak neće sve biti negativno. Moramo se posvetiti gostu i njegovim specifičnim potrebama uz sve nužne mjere. Obzirom da je broj gostiju manji, njihova kvaliteta boravka može biti i mora na puno višoj razini.  Socijalna distanca u restoranima, na ulicama i na plažama se uistinu može lakše održavati, a svima je ugodnije kad nema gužve, kada imao dovoljno mjesta na parkiralištima...   

Neizmjerno važna zdravstvena skrb

Ono što će raditi razliku po destinacijama je svakako i zdravstvena skrb. Moramo imati precizno organizirana mjesta za eventualnu karantenu, timove za brza testiranja na koronavirus te timove hitne pomoći s liječnicima koji su dobro opremljeni za intervencije u svim okolnostima. 

Ono što je ove godine izostalo - eventi - vjerujem kako će se početi vraćati 'na mala vrata' uz izmjene, naravno. Namjerno nismo ovo ljeto potencirali velika, masovna događanja kako ne bismo napravili više štete nego korist. Održavane su jazz večeri u Lapidariju, koncerti klasične glazbe u Eufrazijani i slično na kojima ne bi bilo više od stotinjak gledatelja. S tim ćemo naravno nastaviti. 

Uostalom, Poreč je poznat kao destinacija obiteljskog i aktivnog turizma što na omogućava maksimalnu brigu o zdravlju naših turista i građana.  Potencirali smo outdoor aktivnosti i mogu reći da imamo iznmno dobre reakcije na društvenim mrežama, posebice na 17 bike staza za koje pripremamo i nove karte. Vodeni sportovi, plivanje, surfanje, sup, zabavni parkovi sve su to više-manje individualne aktivnosti s puno manjim rizikom. 

U ovoj borbi za opstanak Istra je dobro prošla uz kvalitativni pomak s kojim su i gosti zadovoljniji otišli.  Zadovoljni smo i što smo našim privatnim iznajmljivačima pomogli u neplaćanju pristojbi za one koji su odjavili djelatnost iznajmljivanja. Sveukupno, nakon nekoliko horor mjeseci sada smo zadovljni i puno mirniji. I vikend na početku listopada, kada je u destinaciji bilo 1200 gostiju, daje nam, vjerujem, razuman tračak optimizma i za iduću sezonu. Naravno, uz uvjet da zadržimo ovako povoljnu epidemiološku sliku, istaknuo je Velenik.

(iPress)