Danas, netom prije polaganja vijenaca u povodu Dana antifašističke borbe, ružnim i neprimjerenim grafitima oskvrnuta su dva spomenika u Titovu parku. Gradonačelnik Filip Zoričić oštro je osudio vandalizam, zasad, nepoznatih počinitelja.

Nema, nažalost, dugo da se ponovio isti čin. Tužno je kada čovjek vidi da u 21. stoljeću i dalje ima onih koji su zadojeni idejom gubitnika i svoju mržnju iskaljuju na spomenicima, oblikovani neznanjem i budalaštinom koja im je jedina prijateljica. To neće proći i ne može tako!

Ovi bezimeni antijunaci samo pokazuju sebi da žive u iluziji prošlosti nošeni idejom koja je propala i koja ni na jedan način nije htjela dobro svome čovjeku i narodu. Koliko god puta šarali, mi ćemo čistiti i dat ćemo sve od sebe da vrijednosti antifašizma ugradimo u našu djecu i mlade u školama i na fakultetima, jer jedino tako možemo promovirati ono na što smo ponosni i biti sigurni da se fašizam neće ponoviti.

Bez hrabrosti naših djedova i baka tada djevojaka i mladića, ne bi bilo današnje moderne Hrvatske, jer su djeca i unuci tih istih djevojaka i baka branili Hrvatsku i u Domovinskom ratu.

Oni koji to ne znaju i ne prihvaćaju, oni ne poznaju niti sebe, niti Pulu, niti Istru niti Hrvatsku, ali niti svoju i našu budućnost, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Položeni vijenci na spomen-obilježja

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja danas je u Puli obilježen Dan antifašističke borbe.

Vijence su u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom Gradskom groblju položili gradonačelnik Filip Zoričić predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić, zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, saborski zastupnik Marin Lerotić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja i predstavnici policijske uprave.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan koji se ovom prilikom zahvalio Gradu Puli na velikoj podršci čuvanju antifašističke baštine te podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić navela je kako se prije 80 godina osnovao prvi odred- antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe, koji su hrabro ustali protiv neviđenog zla, promijenili sudbinu svijeta i postavili temelje slobode i demokracije, te kako i dan danas moramo čuvati i temeljiti bolji svijet na antifašističkim vrijednostima. Dodala je i kako obilježavanjem Dana antifašističke borbe sjećamo se žrtva hrabrih partizana i time podsjećamo na borbe za suštinske ljudske vrijednosti koje nikad nesmiju stati, podrška i solidarnost ispred nasilja i fašizma, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Zoričić: S posebnim pijetetom prisjećamo se velikana hrvatske i istarske povijesti koji su među prvima u Europi ustali protiv fašizma i nacizma

Pula, Istra i Hrvatska s ponosom dočekuju 80. obljetnicu početka organiziranog otpora fašizmu i s posebnim pijetetom prisjećamo se velikana hrvatske i istarske povijesti koji su među prvima u Europi ustali protiv fašizma i nacizma organizirajući najveći pokret otpora u pokorenoj Europi. Put do neovisne i slobodne, europski orijentirane Hrvatske bio težak, dug i mučan.

Narodnooslobodilački pokret vođen je idealima slobode, solidarnosti, pravde i ravnopravnosti. Ovi temelji hrvatske države postavljeni u vrtlogu Drugoga svjetskoga rata potvrđeni su u Domovinskom ratu. Naša je dužnost čuvati najveće vrijednosti koje baštinimo iz dalje i bliže prošlosti jer one su zalog za našu budućnost.

Danas je Hrvatska moderna država zasnovana na slobodi, toleranciji, jednakosti, država koja poštuje slobodu pojedinca, prava nacionalnih manjina i protivi se svakom ekstremizmu.

Mi u Puli i Istri tradicionalno živimo vrijednosti miroljubive, otvorene, tolerantne i multikulturalne sredine u kojoj nema mjesta mržnji, diskriminaciji ili nasilju.

Ponosan sam što je upravo antifašizam bio i ostao dio našeg identiteta.

Svim građankama i građanima čestitam Dan antifašističke borbe!

 

(iPress)