Istra ulazi u čarobni dio godine u kojem nastaju najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu. Stoga i Vodnjan, gradić na čijem području djeluje čak osam uljara i koji je po tome sigurno jedinstven u Europi u usporedbi s gradovima slične veličine, poziva sve ljubitelje maslina da uživaju u jedinstvenom doživljaju berbe i izrade vlastita ekstra djevičanska maslinova ulja.

Gradsko poduzeće Castelier, čiji je cilj pokretanje turističkog razvoja i jačanje gospodarstva Vodnjanštine, u suradnji s Ekomuzejom, koji promiče i čuva tradicionalne resurse, i Agroturistom, udrugom zaduženom za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, organizira nezaboravno, trodnevno iskustvo za sve one koji se žele upoznati s bogatom tradicijom maslinarstva na Vodnjanštini.

Istra je prema rezultatima Flos Oleija 2021., jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, i šestu godinu u nizu proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a upravo će na jugu istarskog poluotoka svi zainteresirani posjetitelji moći sami ubrati svoje masline, saznati zanimljivosti o uzgoju i preradi od iskusnih maslinara i agronoma te izraditi vlastito ulje u najnagrađivanijoj hrvatskoj uljari Chiavalon.

Uz upoznavanje lokalnih gastronomskih delicija i čari Vodnjana kroz uživanje u tradicijskim večerama i doručcima, jedinstvenom ručku u masliniku, razgled Ekomuzeja, smještaj u staroj gradskoj jezgri, posjetitelji će kroz posjet uljari te vođenu degustaciju ulja u centru za posjetitelje "Vaga" zasigurno proširiti svoje znanje o najpoznatijem sastojku tradicionalne istarske kuhinje.

„Ova  vrsta ponude po prvi put je ponuđena posjetiteljima našeg područja. Imamo veliki neiskorišteni potencijal za razvijanje održivog oblika turizma koji gostima nudi mir, zdrav način života te upoznavanje lokalne tradicije i kulture. Na Vodnjanštini se u zadnja dva desetljeća ulažu ogromni napori u poljoprivredi, pogotovo u području maslinarstva. Konačno je došlo vrijeme kada možemo povezati poljoprivredu, kulturnu baštinu, tradiciju i lokalnu gastronomiju u jedinstven turistički doživljaj koji obogaćuje ponudu u postsezoni“, izjavio je Andrea Manzin, direktor Casteliera.

Uz 71 maslinara koji je uvršten u Flos Olei, od čega čak 11 dolazi s područja Vodnjana, Istra je uvjerljivo najzastupljenija regija u ovogodišnjem izdanjubiblije maslinarstva“. Primjerice, drugoplasirana Toskana ima 43 ekstra djevičanska maslinova ulja uvrštena na ovaj ekskluzivan popis. Osam aktivnih uljara i čak 500.000 stabala maslina na Vodnjanštini dovoljno govori o važnosti ove grane gospodarstva za područje u kojem se veliki broj maslinika nalazi još od doba rimskog carstva. O tome najbolje svjedoče arheološka nalazišta o antičkim uljarama na cijelom području. Stoga posjetitelje očekuje potpuni doživljaj i autentično iskustvo za sva osjetila, stoji u priopćenju. (iPress)