Posljednjeg četvrtka u ožujku svake se godine obilježava međunarodni dan multiplog mijeloma, opake bolesti običnih simptoma od koje u Hrvatskoj gotovo svakoga dana oboli nova osoba. Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma, te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja – od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca. 

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u RH multipli mijelom dijagnosticiran je sa samo 24 godine. Zbog nespecifičnosti simptoma, multipli mijelom ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja, a svaki oboljeli susreće se s drugačijom kombinacijom simptoma. Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju upravo liječnici obiteljske medicine, kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma. 

Mnogi liječnici obiteljske medicine nikada se nisu susreli ili se vrlo rijetko susretnu s dijagnozom mijeloma. Tim je povodom udruga MijelomCRO, u suradnji s hematolozima i liječnicima obiteljske medicine, izradila RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, svojevrsne smjernice koje služe kao pomoć u dijagnozi s naglaskom na 4 ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti. Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

Upravo s ciljem dizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze, građevine  diljem Hrvatske pa  tako i Malin u Medulinu i Turanj u Premanturi 31. ožujka zasjali su u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv ove neobične bolesti „običnih“ simptoma. (iPress)