#28. SMOTRA EKSTRA DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA I VINA JUŽNE ISTRE  "ZLATO ISTRE 2022"

Na 28. smotri Dani ulja i vina u Vodnjanu najboljim je ocijenjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje autohtone sorte istarska bjelica Stancije St. Antonio iz Vodnjana, a među vinima crno vino Cabernet sauvignon OPG-a Sanjin Siljan.

Ulje Stancije St. Antonio ujedno je i najbolje ekološko maslinovo ulje kojih je na smotri sudjelovalo 13. Od 67 uzoraka ulja na manifestaciji, 61 je zasjalo zlatnim sjajem, a pet srebrnim.

Drugoplasirano je ulje sorte vodnjanska buža "Oleum Marisa", a treće je mjesto zauzela Uljara Baioco sa sortom istarska bjelica.

Uzorci maslinovih ulja sa vodnjanske manifestacije već treću godinu sudjeluju i na međunarodnom natjecanju „Zlato Mediterana 2022" OLEA-e, Organizacije laboratorija za stručnu degustaciju iz Italije. Naime, senzorsku analizu ulja provodi upravo ta udruga, dok su kemijske analize rađene su u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije

Na 28. smotri vina južne Istre od 37 uzoraka 11 je bilo zlatnih. Najboljim je ocijenjeno crno vino Cabernet sauvignon OPG-a Sanjin Siljan koji je dobio i zlatnu medalju za najbolje ocijenjeno bijelo vino Malvazija istarska. Najbolji Vin de Rosa i ove je godine bio onaj Sergia Deltona.

Na dodjeli priznanja 28. Smotre ekstra djevičanskih maslinovih ulja i vina južne Istre gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio kazao je kako je vrlo ponosan na svakog vinara i maslinara, njihov rad i kvalitetu jer je 2021. sezona bila vrlo zahtjevna. Dodjelu priznanja uveličali su i zamjenik pročelnika za poljoprivedu Istarske županije Graciano Prekalj koji je istaknuo kvalitetu maslinovog ulja i vina ali i svih ostalih proizvoda Istre.

Voditelj panela O.L.E.A.-e Girgio Sorcinelli naglasio je iznimnu kvalitetu i opisao mirisno okusna svojstva ovogodišnjih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kojima prevladava zelena voćnost po maslini sa zelenim naznakama na travu, artičoku i badem i da se ovakav aromatski profil ulja može koristi sa svim jelima za finalni dodir okusa.

Predsjednik O.L.E.A-e Renzo Ceccacci pozvao je sudionike na dodjelu priznaja 11. Zlato Mediterana 21. svibnja u Fano jer su osvojili mnoga od prva tri mjesta unutar svih 6 kategorija na ovom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja cijelog Mediterana. Ističe da se raduje daljnoj suradnji u razvoju kušanja i prepoznavanja vrhunske kvalitete jer smo spremni za stepenicu više.

Naime, od srijede do subote u Vodnjanu je održan "Tečaj za kušače djevičanskih maslinovih ulja" prema standardima Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje C.O.I. u izvedbi O.L.E.A.-inog tima kojem su prisustvovali ugostitelji, chefovi, gastro novinari, maslinari i vlasnici uljara koji su prepoznali važnost razvoja vlastite ekpertize kušanja ulja. U subotu je potvrdu o ovoj sposobnosti ostvarilo 27 polaznika is Istre ali i ostatka Hrvatske.

Na cjelodnevnim degustacijama Maslinovog ulja i vina koji su sudjelovali na smotri, izmjenjivalo se mnogo posjetioca. U jutarnjem dijelu dijeca su Od Lene Puhar O'Grady iz BRISTA učila o karakteristikama maslinovog ulja i kako ga koristiti. Zatim Je mlada maslinarka Elena Lupieri predstavila kako njezina obitelj koja ima i uljaru proizvodi maslinovo ulje i koja su svojstva kvalitete te poslužila razne sorte uz pizzu.

Na vođenoj degustaciji vina predstavili su dio svoje palete vinarije BABOS, Teraboto,VINA SILJAN, Medea, Marčeta i KALAVOJNA uz stručnu moderaciju sommeliera Emila Perdeca, koja se nastavila kušanjem nekoliko uzoraka vrlo posebnog desertnog vina Vin De Rosa Sergia Deltona i BABOSA.

Kroz aromatiku maslinovih ulja blage, srednje i intenzivne voćnosti provela nas je O.L.E.A.

Smotra vina južne Istre održana je u 28. izdanju iako je pokrenuta prije 29. godina, budući da jedne godine zbog pandemije nije održana. Dr. sc. Sanja Radeka, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina pri Institutu za poljoprivredu u Poreču čiji je vinarski laboratorij odradio i kemijske analize pohvalila je kvalitetu vina i broj medalja, osobito zlatnih kojih je od 37 uzoraka bilo čak 11. Istaknula je da se vidi modernizacija vinarija Južne Istre kao i stalna edukacija vinara. (H/iPress