Političari su danas, s početkom toplinskog vala u Istri, natjerali građane na prosvjed ispred ŽCGO Kaštijun na suncu i temperaturi koja je zasigurno prelazila 40 stupnjeva. Iako ih se i zbog radnog dana nije okupilo puno poruke su jasne, mogli su ih iščitati gradonačelnici i načelnici koji su pristizali na sastanak sa županom Borisom Miletićem, koji je navodno, skrivajući se od građana i novinara, ušao prije svih zbog sjednice skupštine Kaštijuna kao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Sastanku su prema najavama prisustvovali i članovi uprave i nadzornog odbora Kaštijuna, a tema je krah sustava zbrinjavanja otpada u Istri te nemogućnost daljnjeg rada ovakovog Kaštijuna. Radu Kaštijuna protive se i načelnik i građani Medulina kojima smrad uništava zdravlje, zrak i tlo ali i turističku sezonu.  

Što sa otpadom tijekom ljeta, ima li Istra rješenje zbrinjavanja tisuća tona smeća u uvjetima kada se biootpad nije ni počeo odvajati, kada nema ni lokacije bioplinskog postrojenja, sortirnica...a popravak Kaštijuna može potrajati cijelo ljeto?

Kolaps sustava najbolje je ilustrirala gradonačelnica Pazina Suzana Jašić: Ovo je potpuni kolaps sustava za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a Istra je prva gdje je taj sustav kolabirao.

Pazin nema rezervnu varijantu, ima sanirano odlagalište pod monitoringom zbog EU. Nikada više novca nije uloženo u sustav a sada je gore nego prije pet godina. Pazin smrdi, biootpad se ne bi smio odlagati u podzemne spremnike, u šumama ima smeća više no ikada...Sustav i MBO tehnologija koju su gurali IDS-ova Županija, Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo gospodarstva su promašeni. Stoga bi upravo Županija, Fond i Ministarstvo trebali preuzeti odgovornost i financirati rješenja. Gradovi i općine nemaju novca, svi su napregnuti do maksimuma.     

Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta, podsjetio je na sam početak protivljenja izgradnji županijskog centra Kaštijun rekavši kako je to trebao biti centar samo za Pulu i okolne općine. Što se tiče zbrinjavanja otpada tijekom ljetnih mjeseci, zbog malih količina, Buzet se može čak i snaći no, treba naći dugoročno održivo rješenje, rekao je Kajin.   

Vili Bassanesse, gradonačelnik Umaga, obratio se kratko novinarima i rekao da se slaže da njihov otpad ne dolazi na Kaštijun. te da se za to zalagao od samog početka priprema za izgradnju Kaštijuna. Podsjetimo, Bassanese se protivio Kaštijunu i zbog neracionalnosti odvoženja smeća iz Umaga do Pule te visokih troškova i obveza koje su time nametnuti Gradu Umagu no, zakon je obvezao sve gradove i općine da moraju odvoziti otpad na Kaštijun.

Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin, nakon nedavnog otvorenog pisma u kojem je najavio borbu građana Medulina za zatvaranje Kaštijuna nije ni pozvan na sastanak koji je organizirao župan Miletić.

Na svom Facebook profilu Kirac piše: "SRAMOTNO da po već ne znam koji put ja kao načelnik općine Medulin i moji komunalni direktor nismo pozvani na ovako bitan sastanak na Kaštijunu. SAMO SMO najpogođenija općina, a s jednim od najbolje ustrojenih komunalnih poduzeća s konkretnim planovima, reciklažnim dvorištem, uvedenim odvajanjem bio otpada... Vaš načelnik danas u službenom automobilu ide na Kaštijun, ali stati kao fikus i prosvjedovati jer očito sve dosadašnje vlasti koje su postavile Kaštijun i sadašnje koje njime "upravljaju" te gradonačelnici sjeverne Istre znaju bolje od nas Medulinaca! Tko želi može doći stajati sa mnom u smradu jer u njemu ćemo ionako provesti još jedno ljeto. Ali od sada mijenjamo ploču... a to ćemo pokazati već na rebalansu! Svi na prosvjed! SRAMOTA!"

Općina Medulin će se ugušiti u smradu

U grupi Čist zrak duga ljubav navode da je Ministarstvo dozvolilo odlaganje otpada na otvorenom još 60 dana.

- Ljudi, ako gradonačelnici danas dogovore prestanak dovoza smeća na Kaštijun to bi bila jedina normalna odluka, no ako to ne budu učinili, čeka nas smrdljivo ljeto jer je i ministarstvo protiv nas: dozvolili su interventno prosipanje istarskog smeća na otvorenoj plohi u periodu od narednih 60 dana! Do kraja sezone!

Za spas zapadnoistarskog turizma, za spas poreznih prihoda od najavljene rekordne sezone - žrtvuju općinu Medulin! (iPress)