Na pulskome Trgu Portarata u srijedu, 22. rujna 2022. godine tradicionalno je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra puštanjem u zrak crnih balona. Tim simboličnim činom i izvedbom AB Original, te slušanjem četiri svjedočanstava i performansom, odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Učenici i sudionici mimohoda nosili su transparente s prigodnim porukama.

Sudjelujući u mimohodu od Foruma do Trga Portarata potporu ovom značajnom obilježavanju ove su godine uputili predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Marija Marković Nikolovski, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, predstavnice Istarske županije, Obiteljskog centra, Crvenog križa, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, učenici i nastavnici Gimnazije Pula i građani.

„Crni baloni, transparenti i ovaj tradicionalni pulski mimohod simboli su i znakovi kojima Sigurna kuća Istra obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nažalost, svjedočimo eskalaciji obiteljskog nasilja koje je sve brutalnije i sve većem broju ubijenih žena od ruku obiteljskih nasilnika i zlostavljača. Na jedno prijavljeno obiteljsko nasilje 10 žena trpi nasilje i obiteljskog zlostavljača bez da smogne snage da ga prijavi", rekla je voditeljica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.

Navela je da godinama Sigurna kuća Istra upozorava na potrebu edukacije stručnjaka po pitanju obiteljskog nasilja, posebice onih u pravosuđu koji su sukladno Zakonima i protokolima tu dužni prepoznati, sankcionirati i prevenirati obiteljsko nasilje strožim kaznama, izricanjem zatvorskih, a ne uvjetnih kazni.

Pozdravila je najavljene izmjene Kaznenog zakona koji će ukinuti neučinkovite mjere, mjeru zabrana približavanja žrtvi, i nasilnicima, kod kojih postoji opasnost od ponavljanja djela nasilja u obitelji, odrediti zatvorsku kaznu.

Istakla je važnost prevencije te da Sigurna kuća već godinama održava radionice u osnovnim i srednjim školama na temu nasilja u mladenačkim vezama. Nasilje nije privatni problem žene, djece i obitelji već društveni problem, a građani sukladno zakonskoj obvezi i građanskoj dužnosti moraju prijaviti i sumnju na obiteljsko nasilje jer se time može spriječiti ubojstvo nedužne žene.

Ujedno je pozvala žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate na broj policije 192 ili Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148.

U Republici Hrvatskoj u zadnjih 20 godina ubijeno je 398 žena, a u Istri je u zadnjih 20 godina od bliskih osoba životom platilo 18 žena. U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena, u Istri njih tri od ruku bliskih osoba, najčešće bračnih ili izvanbračnih partnera. Prošle godine ubijeno je 11 žena, 2020. godine njih 14.

Uz podršku sudjelovanjem u mimohodu Grad Pula i financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Sigurnoj kući Istra Grad je dodijelio prostor za administrativni dio poslova, zatim prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanove bez naknade koji se koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja. (iPress)