Izložba koja govori o trenucima i glavnim protagonistima talijanske znanstvene fantastike – u književnosti, kinematografiji, televiziji i stripu - od njenih početaka u kasnom 19. stoljeću sve do danas.

Tri su ključna trenutka - početak dvadesetog stoljeća, 50-e i 70-e godine, suvremeno doba – koji pokazuju kako je talijanska znanstvena fantastika odigrala presudnu ulogu u konsolidaciji moderne fantastične imaginacije u međunarodnom kontekstu, zahvaljujući autorima kao što su Emilio Salgari, Primo Levi, Dino Buzzati.

Zanimljivo putovanje satkano od rijetkih književnih izdanja, originalnih djela ilustratora, filmskih i televizijskih audiovizualnih dokumenata, vintage materijala i predmeta koji pripovijedaju o dalekim svjetovima i identitetima – robotima, putovanjima kroz vrijeme, izvanzemaljcima i gradovima budućnosti – danas sve bližima.

Ako ste znatiželjni doznati priču o talijanskoj i hrvatskoj znanstvenoj fantastici, pozivamo Vas da posjetite izložbu Muzeja fantastike i znanstvene fantastike iz Torina „Talijanska znanstvena fantastika: očaravajuća avantura". Izložba je realizirana, uz podršku Generalnog konzulata Italije u Rijeci, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Zajednicom Talijana Pule i Talijanskom unijom. Otvorenje izložbe je 28. ožujka 2023. u 19 sati, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. (iPress)