Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 17. studenog 2023. godine gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te njegovi zamjenici Floriana Bassanese Radin i Mauro Jurman, gradski vijećnici, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, udruga antifašističkih boraca, političkih stranaka te sugrađani, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast svim žrtvama, njihovim obiteljima te svim građanima čija su stradanja i odricanja tijekom Domovinskog rata doprinijela stvaranju hrvatske države.

„Sutrašnji dan, 18. studeni, satkan je emocijama i dubokim poštovanjem te je prigoda da se prisjetimo Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Danas, dostojanstveno, kao što Grad Vukovar i Škabrnja zaslužuju, odajemo počast onima koji su najtežim trenucima povijesti bili spremni žrtvovati vlastiti život za obranu grada heroja, simbola hrvatske slobode, Vukovara i naravno Škabrnje“ naglasio je Bassanese.

Nakon gradskog groblja, položeni su vijenci te zapaljene svijeće kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u parku Humagum, čime je još jednom odana počast svim žrtvama te poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili da danas uživamo u miru i slobodi. Ujedno, gradonačelnik je nazočne pozvao da se u 17:00 sati tradicionalno sastanu u Aveniji Grada Vukovara ne bi li paljenjem svijeća, zbog povijesne istine, pravde za žrtve i njihove obitelji, i na ovakav simboličan način obilježili ovaj iznimno važan dan.