Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća te odavanjem minute šutnje obilježen je u Vodnjanu u subotu, 18. studenog 2023., Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Uz maslinu na ulazu u Vodnjan, kao simbolu mira i vječnosti, pijetet prema ratnim žrtvama iskazali su predstavnici Grada Vodnjan-Dignano, na čelu s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom i predsjednicom Gradskog vijeća Rominom Bilić, te predstavnici političkih stranaka.

"Danas odajemo počast hrabrim žrtvama Domovinskog rata, posebno onima koji su položili svoje živote u Vukovaru i Škabrnji. Neka današnji Dan sjećanja bude podsjetnik na hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo koje su naši sugrađani demonstrirali u tim teškim vremenima.

U Vukovaru i Škabrnji naši su se sunarodnjaci suočili s neopisivim izazovima, ali su istovremeno pokazali nevjerojatnu odlučnost u obrani svoje domovine. Ovaj dan je i podsjetnik da moramo cijeniti slobodu koju danas imamo", poručio je gradonačelnik Pastrovicchio.

Sjećanje na žrtve trebao bi biti poticaj za očuvanje mira, tolerancije i zajedništva, a u izgradnji bolje budućnost, u kojoj se cijene različitosti, svatko od nas ima svoju ulogu. Hrabrost žrtava trebala bi nam biti inspiracija za izgradnju boljeg društva za buduće generacije, zaključio je Pastrovicchio. (iPress)