Vodnjan je po 17. put domaćin Dana mladog maslinovog ulja Istravirgin, prestižnog regionalnog maslinarskog festivala, koji je svečano otvoren u petak navečer.
Uz susrete maslinara, uljara, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u tekuće "zeleno zlato", jedan od najsnažnijih simbola Istre, Istravirgin je do nedjelje mjesto na kojemu će maslinari premijerno predstaviti mlada ulja te prikazati njihovu primjenu na masterclassovima u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu.
Posjetitelje očekuje bogat program, prezentacije i kušanja ulja nakon netom završene berbe kao i mogućnosti kupnje, predavanja stručnjaka o procesu proizvodnje ulja i vrhunske gastronomske ponude.
Vrhunskim kulinarskim masterclassovima, nizom stručnih predavanja i panela, te vođenim degustacijama maslinovog ulja počeo je 17. po redu Istravirgin festival u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu. Na najvećem i najprestižnijem maslinarskom festivalu u Hrvatskoj i regiji okupila su se najpoznatijia imena domaće gastro scene, uljari i proizvođači maslinovog ulja kao i poznati chefovi, te predavači i inozemni stručnjaci. Dobrodošlicu svim posjetiteljima poželio je gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio te istaknuo kako je Istravirgin, uz početak berbe maslina, najvažniji dan u godini za Vodnjan i sve maslinare Istre.
Program je u petak počeo stručnim predavanjima na kojima su svi zainteresirani mogli čuti što o istarskom maslinovom ulju misle svjetski poznati stručnjaci poput Matie Barcullija, chefa i predsjednika Il Magnifica, čija nagrada znači standard ekstra djevičanskog ulja.
Domaći stručnjaci dr.sc. Karolina Brkić Bubola i dr.sc. Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam, održali su predavanje na temu “Maslinarstvo i maslinova ulja Istre”, nakon kojeg je uslijedila “blind tasting” vođena degustacija Marie Paole Gabusi, osnivačice jednog od najprestižnijih maslinarskih natjecanja na svijetu, Leone d’Oro.
“Moramo učiti, dijeliti kulturu i znanje s drugima, a ne uspoređivati se, nego međusobno surađivati, Istra ima potencijala jer je mala država a to je dobra stvar.”, zaključila je Maria Paola Gabusi na okruglom stolu maslinara i stručnjaka na kojemu su uz nju sudjelovali Hrvoje Petrić, direktor programa Istravirgina, Matia Barciulli, Emiliano Biagi i dr.sc. Karolina Brkić Bubola. Poručila je mladim ljudima koji se žele baviti maslinarstvom i već etabliranim proizvođačima da ne kušaju ulja proizvedena samo u njihovoj zemlji, već da se uspoređuju s najboljim španjolskim, talijanskim i grčkim uljima, jer samo tako mogu znati koliko su njihova ulja stvarno dobra.
Masterclass Denija Srdoča, vlasnika Neba, restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom o uporabi maslinovog ulja u kuhinji oduševio je sve prisutne, kao i masterclass Stivena Vunića, chefa konobe Zijavica koji je govorio o izazovima i mogućnostima upotrebe maslinovog ulja kod pripreme ribe.
Posjetitelji prvog dana Istravirgina uživali su i u delicijama Svjetlane Celije iz restorana Vodnjanka i Sandre Božac iz Casa Rustice Stanzia Guran.
U subotu i nedjelju posjetitelji će moći kušati mlado maslinovo ulje raznih sorti čak 35 izlagača, uživati na gastro showu i masterclassovima poznatih domaćih chefova kao što su Mate Janković, Svjetlana Celija, Melkior Bašić i Hrvoje Kroflin. Masterclass o sljubljivanju čokolade i mladog maslinovog ulja održat će Stiv Kahlina i Sanja Vladović osnivači TAMAN artisan čokolada, a Filip Pleteš, naš najbolji barmen govorit će o uparivanju najboljih lokalnih sastojaka sa Old Pilots ginom i maslinovim uljem.
Publiku također čeka niz edukativnih programa poput “Nutritivni aspekti maslinovog ulja” o kojima će govoriti nutricionistica Karmen Matković Melki , a na temu “Ulje i vino Vodnjanštine u povijesti”, govoriti će dr.sc. Alida Perkov. U subotu svakako ne propustite i panel “Kako ispravno prezentirati i prodavati maslinova ulja u restoranu?”, kojeg će održati Daniela Kramarić, vlasnica legendarnog restorana Plavi podrum.
Više detalja o atmosferi prvog dana Istravirgina, kao i cijeli program festivala možete pronaći ovdje , a sve novosti možete pratiti putem službenih Facebook i Instagram profila festivala.
Izaslanica hrvatskog predsjednika i pomoćnica savjetnika za gospodarstvo Martina Ciglević otvarajući sajam u Vodnjanu rekla je da su Dani mladog maslinovog ulja prigoda podsjetiti kako maslinovo ulje nije samo tržišni proizvod već je ono bitan sastojak naše tradicionalne kuhinje, vitalna sastavnica kulturnog identiteta Hrvatske.
"Maslinovo ulje znatno pridonosi razvoju naših obalnih krajeva. Njegovo veliko socijalno, ekonomsko i kulturološko značenje čini ga nacionalnim blagom koje treba cijeniti i čuvati za buduće naraštaje. Hrvatska ne proizvodi dovoljne količine maslinovog ulja za domaću potrošnju, prostora za napredak ima i obveza je svih nas dodatno raditi na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu", rekla je.
Dani mladog maslinovog ulja prerasli su u jednu od najprestižnijih manifestacija u ovom dijelu Europe, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.
Izvrsnost istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja neupitna je, istaknuo je, dodavši da to svake godine potvrđuju najviše nagrade i priznanja koja dolaze s prestižnih natjecanja i ocjenjivanja diljem svijeta.
"Istravirgin je prvenstveno gospodarska priredba posvećena svijetu vrhunskog maslinovog ulja, proizvodnji, uporabi i inovacijama odnosno mjesto susreta gdje će istarski maslinari gdje će istarski maslinari premijerno izložiti svoje tekuće zlato netom nakon završene berbe", poručio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio. (Hina/iPress)