U Brutiji, na mjestu gdje su prije točno 80 godina život izgubile mlade i hrabre Marija Medica i Lina Zacchigna, u srijedu 27. ožujka 2024. godine, na novoobnovljenom spomeniku, brojni su građani odali počast umaškim djevojkama koje su dale svoje živote za našu slobodu.

Komemoraciji u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line Umag, TOŠ „Galileo Galilei“ Umag te Grada Umaga, prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese sa suradnicima, kao i gradski vijećnici, članovi udruga antifašističkih boraca iz Istre i Slovenije te učenici umaških osnovnih škola koji su ovim povodom tradicionalno izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

Gradonačelnik Vili Bassanese u svojem je obraćanju govorio o značaju žrtve Marije i Line 1944. godine, koje predstavljaju simbol borbe za slobodu i ideale.

„Žrtva dviju mladih djevojaka, dviju golubica, predstavlja tužnu sudbinu sviju onih koji su se hrabro, svim svojim snagama, usprotivili teroru i okupaciji u vrijeme rata i nacifašizma a tu slobodu nisu doživjeli. Umaština kao i cijela Istra, doživjele su okrutan rat i u spomen i zahvalu prema toj antifašističkoj borbi i obrani svoje slobode danas je ostao snažan osjećaj ponosa kojeg svi mi moramo čuvati i prenašati budućim generacijama.

Stoga je Grad Umag obnovio ovaj spomenik Mariji i Lini, spomenik koji simbolizira borbu protiv antifašizma i borbu za slobodu. U meni se budi neopisivi osjećaj časti i ponosa što se svake godine okupljamo ne bi li zajedno odali počast našim djevojkama koje su simbol za hrabrost, ustrajnosti i odanost.  One su autorice naše povijesti i scenaristice naših današnjih života i slobode te im stoga vječno hvala“ naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju.

U okviru komemoracije održan je tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Iz OŠ Marije i Line prvo je mjesto pripalo Arienu Milotiću iz 5. razreda, pod mentorstvom profesorice Andree Jukić. Drugo je mjesto pripalo je Doris Ibrišimović iz 6. razreda, pod mentorstvom prof. Valentine Sivak, dok je treća nagrada pripala Gabrielu Gazibariću iz 6. razreda, pod mentorstvom prof. Mirele Jovičić. Iz TOŠ „Galileo Galiei“, prvo mjesto osvojio je Rafael Visintin iz 6. razreda, pod mentorstvom prof. Marianne Jelicich Buić. Drugu je nagradu osvojila Lara Brdar iz 8. razreda, pod mentorstvom prof. Marianne Jelicich Buić, dok je treću nagradu osvojila Allegra Visković pod mentorstvom prof. Maurizija Rote. (iPress)