Zahvaljujući prošlogodišnjoj zabavno-humanitarnoj manifestaciji „7. Obiteljski dan Općine Medulin“ (održane 22.10.2023.), prikupljena su sredstva u iznosu od 8.069,30 eura, koje je Općina Medulin donirala Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda – Pula, za uređenje prostorija Odjela za djecu, mladež i odrasle osobe Centra.

Radovi i opremanje prostorija realizirani su u proteklom periodu te je načelnik Ivan Kirac sa suradnicima jučer, 26. ožujka 2024. godine posjetio Dnevni Centar Veruda i obišao novouređene prostorije. Ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula Loretta Morosin tim povodom provela je predstavnike Općine Medulin novouređenim prostorijama. Zahvaljujući donaciji Općine Medulin sada je u Centru prostor preuređen, opremljen novim funkcionalnim namještajem i opremom te je omogućeno funkcioniranje i odvijanje terapija umjesto u dosadašnjoj jednoj prostoriji, u čak tri prostorije što djeci omogućuje veći mir i kocentraciju prilikom rada i terapije.

Istom su prilikom ravnateljica i djelatnici Centra predstavnike Općine Medulin i medija proveli kroz prostore Centra u Budićinovoj ulici u Puli te prisutne upoznali sa radom Odjela za djecu, mladež i odrasle osobe, koji na dnevnoj bazi skrbi o ukupno 90 korisnika, od čega ih desetak dolazi s područja općine Medulin. Delegaciju Općine Medulin dočekali su i korisnici Centra, djeca s područja općine Medulin koja nisu krila zadovoljstvo novouređenim prostorijama. Bila je tu i naša Magdalena Bošnjak, sedamnaestogodišnja djevojka iz Medulina, koja je i sama boravila u Dnevnom centru Veruda od vrtićke dobi do unazad tri godine, a sada je učenica Srednje ekonomske škole u Puli.

Načelnik Ivan Kirac istaknuo je kako Općina Medulin vrši redovno sufinanciranje rada Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula, obzirom je Općina Medulin uz druge jedinice lokalne samouprave u Istri, jedan od suosnivača ustanove, a iz općinskog proračuna na godišnjoj razini izdvaja se za tu namjenu iznos od 40.000,00 eura. Dodao je,  kako je naglasak manifestacije Obiteljski dan na uključivanju mještana i zajednice te zajednički doprinos odabranom humanitarnom cilju. Prikupljena sredstava potom se usmjeravaju kao donacija potrebitima, ustanovama ili organizacijama za realizaciju akcija poput ove Centra Veruda.

Ravnateljica Centra, Loretta Morosin zahvalila je načelniku Ivanu Kircu na donaciji te izrazila zadovoljstvo što su uspjeli urediti prostorije upravo na način koji je korinicima Centra optimalan. Ovom donacijom, kako je istaknula ravnateljica Morosin uredile su se prostorije u kojima na dnevnoj bazi boravi 90 korisnika te u kojima se pružaju usluge psihosocijalne podrške. Uređenjem prostora omogućio se neometani rad te poboljšanje kvalitete pruženih usluga: „Od jednog prostora dobili smo tri, što znači da smo od jedne velike sobe uspjeli odvojiti te kreirati 3 prostorije tako da sada svaki terapeut ima svoj prostor za rad s djecom. Opremili smo ih, ofarbali, nadopunili s namještajem koji je nedostajao te kupili ugradbeni ormar. Protorije su sada zaista uljepšane i funkcionalne, a djeci je jednostavnije i intimnije  u radu s terapeutima“ izjavila je ravnateljica Morosin.

Uz predstavnike Centra i korisnike, delegaciju Općine dočekala je i terapeutska mačka Marija, koja je novitet u pristupu rada s djecom. Marija je najbolji slušatelj čitanja priča djece korisnika, a pomaže im i u razvijanju senzibiliteta i empatije za drugu djecu i životinje. Postala je dio radnog tima Centra Veruda, a sve prisutne oduševila je mirnoćom, odnosom prema djeci i poslušnošću.

Uz želju djelatnicima, korisnicima i svim suradnicima Centra Veruda, da u novouređenim prostorima uspješno i ugodno rade i borave načelnik Općine Medulin Ivan Kirac zahvalio je i cijelom timu, stručnim suradnicima Općine Medulin. Upravo oni svake godine iniciraju, organiziraju i provode hvalevrijednu manifestaciju Obiteljski dan pomoću koje se mogu činiti lijepe stvari za cijelu zajednicu. (iPress)