Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ECPD-u gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić i ravnateljica Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić predstavili su program obilježavanja Dana grada Pule.

Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić istaknuo je kako je pred nama za Puležanke i Puležane najsvečaniji dan u godini te da je važno veličati čovjeka i staviti ga u centar zbivanja. Nada se da će nas pratiti lijepo vrijeme i da će odaziv građana na programe biti velik jer nas čeka nekoliko lijepih i ispunjenih dana u našem gradu. Napomenuo je i da je Pula slobodarski grad i grad kulture koji ima nevjerojatnu priliku i prostor za napredak, a dužnost građana je da ga čuvaju i vole.

„Sretni smo što možemo svjedočiti činu obnavljanja kazališta u kojem će se održati Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pule, 3. svibnja u 11 sati. Na sjednici će se istaknutim pojedincima dodijeliti nagrade, priznanja i počasti Grada Pule", rekao je gradonačelnik Zoričić zahvaliviši pročelnici i djelatnicima Odjela za kulturu te ravnateljivi Kaić na velikom angažmanu oko zahtjevne obnove Kazališta. 

Ravnateljica JU Pula Film Festivala Tanja Miličić dodala je kako s ponosom i ove godine obilježavamo datume koji čine temelj pulskog identiteta; 5. svibanj – Dan oslobođenja, koji ujedno bilježimo kao Dan Grada i 9. svibanj koji je ujedno i Dan Europe. „Prigodno će se obilježiti i Međunarodni praznik rada, a zahvaljujem Gradu na povjerenju prilikom koordinacije programa te svim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ovom bogatom programu", kazala je.

Tradicionalno, program 1. svibnja u Šijani odvijat će se od 10 do 17 sati, a otvaraju ga članice SAKUD-a. Pripremljen je i raznolik program za djecu u kojem sudjeluje Klaun Marek sa svojim cirkusarijama, Zemlja zabave stiže s napuhancima, a Žuti kišobran pripremio je potragu za blagom. Za samu završnicu, od 14:30 sati građane će zabavljati In vino veritas. Od zgrade Šumarije do centralne poljane moći će se besplatnim vlakićem, a u 13 sati podijelit će se 2500 porcija graha.

Na prostoru poljane predstaviti će se neke od pulskih udruga i klubova pa će se tako građani moći okušati u golfu i ragbiju, a Klub rekreativaca pripremio je organizirano pješačenje. Ujedno, udruga za očuvanje i promicanje zdravlja, Procvat zdravlju, nudi građanima besplatna mjerenja poput krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, ukupnog kolesterola i šećera u krvi pod stručnim vodstvom.

Ravnateljica Pula Film Festivala Tanja Miličić istaknula je da će se održati glazbeni, sportski i izložbeni programi. Treće izdanje manifestacije Pula Sailing Week održat će se od 30. travnja do 5. svibnja u organizaciji Jedriličarskog kluba Uljanik. Program ove godine ponovno povezuje regate Pesaro – Pula, a iz pulskog akvatorija u subotu starta i 60. Pulska regata. Obilježavanje Međunarodnog praznika rada na Portarati obilježit će se svečanim polaganjem vijenca u 10 sati, a upriličit će ga Puhački orkestar Grada Pule, KUD-SAC Lino Mariani te KUD Matko Brajša Rašan.

Od 1. do 4. svibnja na Giardinima u organizaciji udruge Projekt, održat će se 15. izdanje sajma cvijeća Florija na kojem će se predstaviti proizvođači cvijeća iz cijele Hrvatske.

Također, 1. svibnja započinje Rock 'n' Grill na Hidrobazi čiji je suorganizator „Rock Caffe", a nastupaju Alen Vitasović, Fun Box Band, Monarh i Studio glazbene kreativnosti Čarobna Frula, dan kasnije Opća opasnost i Big Wave, u petak Gustafi i Šajeta, dok program zatvaraju u subotu Giuliano & Diktatori te Night Express. Na Portarati, 2. svibnja, obilježen će biti i Dječji Dan grada, kada će dječji vrtići crtati čestitke gradu.

U petak, 3. svibnja obilježit će se Dan vatrogastva, prezentacijom vatrogasnih vozila i opreme na parkiralištu Karolina od 9 do 18 sati, a građane očekuje i izložba iz opusa Antuna Motike u Gradskoj galeriji Pula te dan nakon dokumentaristička izložba Antonija Smareglije pod nazivom „Istarska svadba".

Glazbeni vikend u subotu na Tržnici otvaraju Anelidi u 10 sati, dok će za dobru atmosferu u nedjelju u 19 sati na Portarati biti zadužen Branzinos band, a od 21 sat zabava se nastavlja s rock grupom Atomsko sklonište.

Također, u Kinu Valli održat će se projekcija filma iz dokumentarnog serijala „U ime oca" koji je posvećen Martinu Bizjaku. Svečano obilježavanje Dana Grada zatvaramo tradicionalnim obilježavanjem stvaralaštva cijenjenog istarskog skladatelja u spomen sobi Antonija Smareglije, 6. svibnja u 18 sati, s Puhačkim orkestrom grada Pule i KUD-SAC Lino Mariani.

Ravnateljica Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić, čestitala je gradonačelniku i pročelnici na odabiru kazališta kao ustanove za investiranje jer je zgrada kazališta nakon 35 godina ponovno dobila priliku za rekonstrukciju.

Na zgradi se užurbano radi budući da 3. svibnja predstoji svečano otvorenje. Ravnateljica INK – GK Pula ujedno je istaknula kako su sve stolice iz gledališta uspješno donirane diljem cijele Hrvatske. U 2024. godini obilježava se 170. obljetnica rođenja i 95. godišnjica smrti istarskog skladatelja Antonija Smareglije te 145 godina od polaganja kamena temeljca Politeame Ciscutti. Premijera njegove opere u produkciji INK - GK Pula i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, „Nozze Istriane", održat će se 4. svibnja u 19 sati povodom otvorenja kazališta, a koliko je upravo ova opera važna dokazuje to da je opera izvođena u Trstu, Beču i Pragu. (iPress)