- Fažana je imala 2 tisuće stanovnika, a danas nas je gotovo dvostruko više, od neuglednog i nezanimljivog Fažana je postala mjesto u koje ljudi žele doći živjeti. 

Fažana više nije ono mjesto u kojem se nitko nikad nije želio okupati u moru i u koje nitko nikad nije želio niti imao razloga doći. Uostalom, većina nas to pamti te zbog toga još više možemo biti ponosni na sve ovo što smo zajednički postigli i na transformaciju našeg mjesta kojoj smo svjedočili i u kojoj smo sudjelovali, kazao je načelnik Fažane Radomir Korać na sinoć održanoj proslavi 23. rođendana Fažane u prepunoj sali MMC-a.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske Fažana je 2001. postala samostalna jedinica lokalne samouprave, odvojivši se od Grada Vodnjana, pa se 16. lipnja, datum na koji je održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća nove općine, svečano obilježava kao Dan općine Fažana.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su brojni predstavnici Županije, Pule, Umaga, gradova prijatelja Delnica i Kumrovca, predstavnici javnog i gospodarskog života Fažane, te brojni građani. 

- Osamostaljenjem je općina Fažana dobila priliku i iz dana u dan potvrđuje se da je to bila dobra i ispravna odluka. Fažana raste i razvija se, te je danas ugodno mjesto za život, ali i prepoznatljiva turistička destinacija, prvenstveno za obiteljski turizam za što je izuzetno zaslužna Turistička zajednica i direktorica Melita Peroković. Na svega 14 kvadratnih kilometara prostora i oko 5 kilometara uređenih plaža dokazali smo da se i bez velikih hotela mogu postizati respektabilni turistički rezultati, no i da razvoj treba pažljivo planirati i brinuti da porast turističkog prometa s druge strane ne ugrozi održivost destinacije ni kvalitetu života lokalnog stanovništva, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Fažane Timotej Pejin pozdravljajući okupljene.

Korać je podsjetio i na brojne projekte koji su započeli ili će se 'pokrenuti' nakon turističke sezone zamolivši nekoliko puta mještane da budu strpljivi dok traju građevinski radovi na Aglomeraciji sjever i na glavnoj prometnici od Šuride do Fažane. Posebno je zahvalio Vladi na odobrenju projekta Aglomeracije u koji će biti uloženo oko 50 milijardi eura jer je to preduvjet razvoja Fažane.

Naglasio je i nužnost izgradnje nogometnog centra koji bi trebao pomoći da Fažana postane destinacija cjelogodišnjeg turizma, "ceste 2" koja će povezivati hotel koji je neophodan općini, a koji naredne godine najavljuju graditi češki fondovi. Fažanci u privatnom smještaju ostvaruju gotovo polovicu od oko milijun turističkih noćenja pa nam, uz resort Be Village koji odlično radi, uistinu treba i hotel. 

Objavio je i da je dobivena građevinska dozvola za Dom mladih i dugo čekani Skate park. 

Korać je podsjetio i na postavljanje solarne rasvjete, uređenje biciklističkih staza, rekonstrukciju javne rasvjete, izgradnju nogostupa, novog parkirališta, asfaltiranje ceste u Valbandonu te realiziraciju puno manjih projekata.

- Fažana će i dalje nastaviti pomagati svoje potrebite mještane, davati subvencije za djecu u vrtićima i stipendije učenicima. Posebno smo ponosni na naše brojne udruge i njihov rad u zajednici, a čak 900 mještana općine Fažana bavi se sportskim djelatnosima, naglasio je Korać. 

Načelnik Korać je s govornice, još jednom, apelirao na župana Miletića da zemljište Republike Hrvatske u Valbandonu namijenjeno za društveni centar postane općinsko jer je to sada u nadležnosti Županije. Po tko zna koji put je naglasio nužnost da Istraska županija kao vlasnik i osnivač osnovne škole započne rekonstrukciju i dogradnju zgrade kako bi djeca imala normalne uvjete za školovanje. Podsjetio je na više havarija u školi, u zgradi je prepunoj djece zbog dotrajalih instalacija više puta izbio požar a, rekao je Korać, može se dogoditi i tragedija. 

Prisutne su posebno razveselili najmlađi Fažanci koji su nastupili kao Suncokretići, a Matija, Marta i Mia imali su klavirske nastupe, a svojim su nastupima skup uveličali zborovi Zajednice Talijana Fažana i KUD-a Ulika pod ravnanjem Mondine Gavočanov. (iPress)