Općina Medulin je s ponosom proslavila 31. obljetnicu osnutka. Svečana sjednica u povodu rođendana održana je u predivnom ambijentu rajskog vrta i arboretuma Don Frana D'Elie, povijesnom prostoru koji je ostao netaknut od svoje izgradnje 1842. godine. U ovom jedinstvenom okruženju, zaštićenom visokim zidovima, nalazi se dječji vrtić Premantura, a svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i svečanom pjesmom Istarske županije, u izvedbi Lare Demarin koju je na klavijaturama pratio Luka Demarin.

Svečanosti su prisustvovali brojni ugledni gosti, djelatnici policije, pravosuđa i vatrogasaca, vijećnici Općinskog vijeća Općine Medulin, članovi vijeća mjesnih odbora Općine Medulin, direktori općinskih tvrtki, ravnatelji općinskih ustanova i pročelnici općinske uprave.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin, Simeone Ukotić, koji je iznio iscrpan izvještaj o radu vijeća u protekloj godini. Ukotić je istaknuo kako je vijeće održalo osam sjednica i donijelo 85 odluka, među kojima su bile one povjerene predstavničkom tijelu JLS-a zakonima i podzakonskim propisima, niz odluka vezanih uz rad Dječjeg vrtića Medulin, te Odluka o planu, programu i načinu upoznavanja s opasnostima od požara na području općine Medulin. Također, naglasio je da Općina Medulin nije podizala stope poreza na dohodak, već je povećan iznos poreza na kuće za odmor sa 1,99 €/m2 na 4,00 €/m2.

Predsjednik Općinskog vijeća Ukotić, osvrnuo se na nekoliko nedavnih nemilih događaja koji su značajno utjecali na zajednicu. Među njima, posebno su se istaknuli veliki požar u medulinskoj luci i izljevanje ugljikovodika u uvalama u Premanturi. Ukotić je naglasio kako su oba incidenta pokazala snagu zajednice i sposobnost brzog i učinkovitog odgovora na krizne situacije. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tim naporima, ističući kako je zajedništvo i predanost ključni faktor u prevladavanju ovakvih izazova. Kroz ove primjere, zajednica je još jednom pokazala svoju otpornost i sposobnost da se suoči s teškim situacijama, uz međusobnu podršku i suradnju.

Načelnik Ivan Kirac u svom govoru naglasio je kako su zajednički trud, predanost i suradnja temelj svih postignuća u proteklom periodu. Istaknuo je zadovoljstvo stručnim i predanim radom svojih suradnika i djelatnika u općinskoj upravi, trgovačkim društvima i ustanovama. "Posebno želim zahvaliti svim mještanima koji svojim angažmanom čine općinu Medulin boljim mjestom za život," rekao je Kirac, ističući važnost inicijative zborova mještana koja se održava dvaput godišnje u svim naseljima općine. "Želja nam je bila u prvoj polovici godine mještane upoznati s realiziranim projektima, a u drugom dijelu godine poslušati njihove potrebe i prijedloge kako bi iste mogli uvrstiti u nadolazeći proračun.".

Kirac se osvrnuo na nekoliko ključnih projekata usmjerenih održivom razvoju općine. Modernizacija javne rasvjete doprinijela je povećanju energetske učinkovitosti, značajnim uštedama proračunskih sredstava i povećanju sigurnosti u svim naseljima. Postavljanjem solarnih elektrana na objekte u općinskom vlasništvu, uključujući Dječji vrtić Medulin, Dom dobrovoljnog vatrogasnog društva i objekte komunalnih društava kao i na krovove medulinske osnovne škole te sportske školske dvorane, Općina Medulin učinila je veliki korak prema održivom razvoju i zaštiti okoliša. U protekloj godini, komunalnom društvu Albanež d.o.o. odobrena su bespovratna sredstva u iznosu većem od 2,5 milijuna eura za projekt rekonstrukcije pročistača na Bumbištu u Banjolama. Projekt ukupne vrijednosti preko 4 milijuna eura obuhvaća izgradnju novog podmorskog ispusta u dužini od 1 km, što će osigurati sigurniju apsorpciju otpadnih voda.

Načelnik Kirac također je istaknuo važnost ulaganja u prometnu infrastrukturu, posebice u razvoj biciklističke mreže i šetnica. Nedavno dovršena biciklistička staza Volme - Šćuza doprinosi sigurnijoj mobilnosti stanovnika i posjetitelja, a do kraja godine planira se izgradnja šetnice koja će povezati uvalu Bijeca s autokampom Kažela u Medulinu.

U kontekstu suradnje s mještanima, Kirac je posebno istaknuo projekt uređenja Medulinske lokve. Inicijativa mještana i udruge Sakramenski rezultirala je sadnjom preko 130 stabala i biljaka te uređenjem lokaliteta kroz dvije radne akcije u kojima je sudjelovalo više od 300 mještana svih generacija.

Na području kulture te valorizacije lokalne povijesti i baštine, Općina Medulin organizirala je brojne događaje te se kao rijetko koja jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj istaknula u izdavačkoj djelatnosti. Samo u protekloj godini, u nakladi Općine Medulin tiskana su dva vrijedna izdanja značajna za očuvanje lokanog identiteta i naslijeđa, a djela su istog autora, mještanina, povjesničara Andreja Badera. Radi se o monografiji o razvoju predškolstva na području općine te knjizi o brodicama Južne Istre koja će u programu Dana Općine Medulin početkom srpnja biti predstavljena javnosti.

Tijekom svečane sjednice Općinskog vijeća koja je ove godine održana u Premanturi, načelnik Kirac odao je počast nedavno preminulom Premanturcu, Ratku Crnoboriju, koji je kao autor Premanturskog riječnika, također tiskanog u izdanju Općine Medulin, zapisao i time sačuvao od zaborava specifičan premanturski govor i dijalekt, a bio je izrazito angažiran u društvenom i političnom životu lokalne zajednice. Osim uloge vijećnika općinskog vijeća bio je i dugogodišnji predsjednik Socijalnog vijeća Općine Medulin.

Načelnik Kirac se također osvrnuo na izvanrednu aktivnost i angažman preko 50 udruga i sportskih klubova koji djeluju na području općine Medulin, koji su u proteklom periodu značajno doprinijeli bogatstvu društvenog i kulturnog života u zajednici. Istaknuo je ponos zbog naših predstavnika na predstojećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, Martina Dolenca i Borne Zohila, kao i na naše učenike koji su na državnim natjecanjima ostvarili izvanredne rezultate.

Između brojnih planiranih inicijativa i projekata, načelnik Kirac je posebno istaknuo projekt izgradnje Centra za starije osobe općine Medulin, koji će osigurati dostojanstven i kvalitetan život našim starijim sumještanima, uz skrb i podršku u poznatom okruženju. "Za mene osobno, briga za naše starije nije samo profesionalna odgovornost, već i moralna dužnost. Zahvalan sam i cijenim njihovu mudrost i iskustvo, jer smatram da su veliko bogatstvo zajednice i stoga zaslužuju našu najveću pažnju i skrb", naglasio je Kirac.

Pored toga, naglašena je i važnost ulaganja u najmlađe članove zajednice. Upravo započinje nadogradnja dječjeg vrtića u Medulinu, čime će se osigurati prostor za smještaj dodatnih vrtićkih skupina, a projekt će najmlađim sumještanima pružiti bolje uvjete za rast, igru i učenje.

Završetkom uvodnih govora svečanost je nastavljena uz nastup naših malih domaćina, vrtićke skupine Premsići koji su recitirali pjesmu „Proliće“ Miroslava Miškovića i izveli plesnu točku „Rosamunda“. Najmlađi Premanturci svojim su nastupom zaslužili najveće ovacije svih prisutnih, a svojim iskrenim osmjesima pokazali su ponos i zadovoljstvo nastupom i pljeskom publike.

U drugom dijelu svečane sjednice Općinskog vijeća dodijeljene su Svečane povelje Općine Medulin za izuzetan uspjeh u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture i zaštite okoliša te ostalim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ove su godine, temeljem Odluke Općinskog vijeća Općine Medulin o dodjeli nagrada i priznanja Općine Medulin u 2024. godini, nagrađeni:

Fra Ljudevit Anton (Tonin) Maračić - Svečana povelja dodijeljena je povodom 60. obljetnice svećenstva i 85. rođendana, istaknutom publicistu i znanstveniku koji je ostavio snažan trag u povijesno-društvenim mijenama druge polovice 20. i početka 21. stoljeća. Kako je naveo Miroslav Mišković u objavljenom zborniku radova u čast redovniku i svećeniku, vjerskom piscu i crkvenom povjesničaru fra Ljudevitu Maračiću: "Posebno je izražena tvoja velika ljubav za svoj rodni kraj, iz kojeg si odselio u Zagreb kao mali dječak. Uvijek si se odazivao na molbe svojih mještana i davao svoj veliki i dragocjeni doprinos pišući o sveopćoj povijesti našega mjesta, a posebno bih istaknuo tvoju knjigu 'Crkva u Premanturi', koja jednostavnim i besprijekornim stilom prikazuje višestoljetnu prisutnost Crkve i njenu prevažnu ulogu na ovim prostorima.".

Mr.sc. Rudolf Frančula - Istaknuti pravnik koji je obnašao visoke dužnosti u Hrvatskom pravosuđu, od predsjednika Općinskog i Županijskog suda u Puli, do državnog odvjetnika i suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Bio je jedan od glavnih osnivača i najaktivnijih članova Odbora za izgradnju naselja Pješčana Uvala, a svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom ostvario je neprocjenjiv doprinos infrastrukturnim temeljima Pješčane Uvale. Autor je dviju knjiga: „Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike“ i „Moje polemike“.

Dragan Modrušan - Stanovnik Pješčane Uvale od 1977. godine, obnašao je dužnost predsjednika Mjesnog odbora u dva mandata od 2010. do 2018. i vijećnika Općinskog vijeća od 2017. do 2021. Osobito je zaslužan za niz projekata u Pješčanoj Uvali, uključujući izgradnju i rekonstrukciju prometnica, uređenje plaže, sunčališta, šetnica, trim staze i fitnesa, uređenje dječjeg igrališta, organizaciju koncerata za Noć Pješčane Uvale i organizaciju redarske službe.

Onelija Bekić - Dugogodišnja aktivna mještanka Pomera koja unatoč zlatnim godinama trenutačno obnaša dužnosti predsjednice Sindikata umirovljenika ogranka Pomer, članice predsjedništva Sindikata umirovljenika, podružnice Općine Medulin i članice Socijalnog vijeća Općine Medulin. Dugi niz godina brine i srkbi o najpotrebitijim mještanima Pomera, obilazi ih i vodi računa da ostvare sva svoja socijalna prava.

Zajednica Albanaca Istarske županije - Za neizmjerni doprinos kroz djelovanje i programe u poticanju multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih stanovnika kako općine Medulin tako i Istarske županije. Kroz rad udruge potiče se integracija nacionalnih manjina u društvo, a u suradnji s Unijom Albanaca Republike Hrvatske i Ministarstvom obrazovanja RH pokrenuli su program učenja albanskog jezika u osnovnim školama. OŠ dr. Mate Demarin, Medulin jedna je od prvih osnovnih škola u Hrvatskoj koja je započela s ovim hvalevrijednim programom, omogućujući našim mališanima učenje materinjeg jezika, kulture i tradicije.

Sjednica je završena načelnikovim riječima zahvalnosti mještanima na povjerenju, podršci i ljubavi prema zajednici. Nakon glazbenog programa Lare i Luke Demarin u predivnom dvorištu premanturskog vrtića, zabava je nastavljena na placi, gdje su mještani i posjetitelji uživali u Stand-up nastupu komičara, Premanturca Mattiasa Stojanovića i koncertu glazbenog sastava Top of the Pop, uz besplatnu hranu za sve goste, posjetitelje i mještane, koju je osigurala Općina Medulin, a pripremio Vrks Pub Platza iz Premanture. (iPress)