Dan antifašističke borbe u Vodnjanu obilježen je u subotu, 22. lipnja 2024. godine, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomenikom palima u borbi protiv fašizma. Vijenac su položili članica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana-Dignano Spomenka Dvoršak te gradonačelnik Edi Pastrovicchio, pred članovima UABA-e i gradskim vijećnicima.

Gradonačelnik Pastrovicchio kroz svoj je govor podsjetio da se danas obilježava 83-godišnjica osnutka prvog partizanskog odreda u Sisku te da su vrijednosti antifašizma utkane u temelje moderne i suverene Republike Hrvatske. Pozvao je pripadnike svih političkih opcija da uvažavaju vrijednosti antifašizma, kao civilizacijsko naslijeđe moderne i demokratske Europe.

"Oko tih vrijednosti ne bi trebalo biti razilaženja i međusobnih svađa", rekao je Pastrovicchio i naglasio da se Hrvatska temelji na odlukama ZAVNOH–a, ugrađenim u Ustav, i na pobjedi antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu. To se mora izgovarati bez zadrške, kao što se otvoreno kaže u europskim zemljama u kojima se pobjeda nad naci-fašizmom doživljava kao nacionalni ponos.

"Budimo glasni kad ukazujemo na društvene nepravde i još glasniji kad osuđujemo one koji ponižavaju ili obespravljuju druge. Pokažimo svima da je Grad Vodnjan antifašistički grad, grad tolerancije u koji su svi dobrodošli", rekao je Pastrovicchio.

Predsjednik UABA-e Elvis Marić podsjetio je da je partizanski pokret nastao iz otpora prema zločinačkom režimu NDH i fašizmu te da je okupio građane Hrvatske različitih nacionalnih, vjerskih, etničkih i političkih pripadnosti. Imali osnovni cilj – pobjediti fašizam i time uspostaviti mir.

"Antifašizam je danas riječ koja je za neke izgubila značenje smatrajući je čak i pogrdnom. Suvremeni antifašizam nema samo cilj sačuvati uspomene i istinu o antifašističkom otporu, nego i boriti se za solidarnost, društvenu jednakost, prava manjinskih i ugroženih zajednica, poručio je Marić.

Okupljeni su skup okončali minutom šutnje za sve žrtve fašizma. (iPress)