Pulski gradonačelnik Filip Zoričić, u povodu presude Visokog upravnog suda i mišljenja neovisnih stručnjaka s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji su potvrdili zakonitost postupaka gradske uprave vezanih uz projekt Hotel Valkane uputio je priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti.

- Dragi sugrađanke i sugrađani,
želim vam se obratiti povodom nedavne pravomoćne presude Visokog upravnog suda i mišljenja neovisnih stručnjaka s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su potvrdili zakonitost postupaka gradske uprave vezanih uz projekt Hotel Valkane. Ova presuda i mišljenje donose svjetlo na brojne neistine i neistinite tvrdnje koje su se u proteklom razdoblju širile.

Naša gradska uprava i ja osobno, nažalost, bili smo meta niza uvreda, laži i kleveta od strane predstavnika stranke Možemo i nekolicine pojedinaca. Iako je projekt Hotel Valkane bio u prostornim planovima puno prije nego što sam postao gradonačelnik, a sve tvrdnje o zatvaranju šetnice Lungomare i obale, gradnji nogometnog igrališta pa na koncu i nezakonitom izdavanju lokacijske dozvole pokazale su se netočnima, a atmosfera u našem gradu bila je krajnje zatrovana. Nakon što su nekolicina njih toliko puta glasno ponovili laži, dio građana je pomislio da u tome možda ima i istine, no konačno je i sudski potvrđeno da nema.

Ova pravomoćna odluka Visokog upravnog suda jasno potvrđuje da je Grad Pula postupao u skladu sa zakonima i pravilima struke. Također, pravno mišljenje stručnjaka s Pravnog fakulteta potvrdilo je da Grad Pula nema, niti je ikada imao pravo prisvojiti zemljište na kojem se nalazi sportski centar, baš kako su to tvrdile sve pravne službe grada Pule od neovisnosti do danas. Unatoč tome, obratili smo se s upitom i Državnom odvjetništvu, jer nas zanima isključivo istina i interesi stanovnika Pule. Pravna struka, sve presude i rješenja i mišljenja ministarstava vezana uz ovaj slučaj potvrdile su da je gradska uprava postupala pravilno i u skladu sa zakonom.

Nažalost, negativni i politički motivirani napadi na naš rad uzrokovali su nepotrebnu štetu i nelagodu kako zaposlenicima gradske uprave, tako i svim stanovnicima grada. Ova presuda je velika pobjeda za sve nas koji vjerujemo u pravdu i zakonitost. Civilizacijski pristojno i korisno za sve bi bilo da se pojedinci barem ispričaju za svoje tvrdnje i štetu koju su nam nanijeli, ali ne mislim da je realno takvo što očekivati od njih. Još je malo mjeseci do novih izbora kad će građani odlučiti kako žele naprijed, a do tada pozivam sve da se vratimo konstruktivnom dijalogu i suradnji, kako bismo zajednički radili na razvoju i rješavanju svakodnevnih izazova građana našeg grada.

I nakon nas Puležani i naši gosti slobodno će šetati Lungomarem, naša djeca igrat će se na nogometnom igralištu, a kupači će se kupati bez ikakvih ograničenja.
Nastavit ćemo s radom i dalje poštujući zakone i propise te se zalagati za dobrobit svih naših sugrađana. Ova iskustva, mišljenja i sudske presude čine nas jačima i odlučnijima da i ubuduće radimo u najboljem interesu Pule.

Hvala vam na razumijevanju i podršci, navodi Zoričić. (iPress)