Treće izdanje Dana limskih oštriga na vrh je Limskog zaljeva privuklo nekoliko tisuća ljudi iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uzgajivači i ugostitelji poslužili su im pet tisuća limskih kamenica.

„Dan limskih oštriga ima velik potencijal! Oštrige nose izvorni okus našeg mora! Kad se one sljube s dobrom kapljicom, gdje nam je kraj?! Drago mi je da na ovaj način razvijamo cjelogodišnji turizam. Upravo je enogastronomija jedan od tri glavna motiva dolaska posjetitelja u našu prekrasnu Istru. Danas u globaliziranom svijetu možemo doći do mnogo proizvoda, ali ovdje u Limu gdje se oštrige uzgajaju, vade iz mora i stavljaju na 'pjat', turistima pružamo unikatno iskustvo“, rekao je župan Istarske županije Boris Miletić.

Dan limskih oštriga organizira se u nedjelju blizu blagdana svetoga Josipa. Vjeruje se da su baš na taj blagdan kamenice najpunije i najukusnije.

„Iza limskih je oštriga priča s tradicijom. Uzgoj školjaka u Limskom kanalu ima dugu povijest. Ova se manifestacija, kao i druge manifestacije općine Kanfanar, održava izvan turističke sezone i njome želimo valorizirati domaće proizvode, lokalnu gastronomiju i istarsku baštinu. Na manifestaciji smo okupili sve lokalne poduzetnike iz općine Kanfanar zahvaljujući čemu ovaj dan ima posebne okuse“, rekao je Sandro Jurman, načelnik Kanfanara.

U sklopu Dana limskih oštriga građani su mogli naučiti procjenjivati kvalitetu kamenica.

„Svježe kamenice je najbolje konzumirati u siječnju, veljači i ožujku. Svježa kamenica je živa, punog tijela s dovoljno intervalvalne tekućine koja je bistra te prepoznatljive arome i okusa. Limska kamenica je bež-žućkaste boje i miriše na morske alge i ribu. Riječ je o školjci bogatoj bjelančevinama, ugljikohidratima i vitaminima. Stoga je cijenjen prehrambeni proizvod. Kamenice je moguće pripremati na niz načina: pečenjem, paniranjem, prženjem u ulju, granitiranjem te kuhanjem u juhama i varivima, no kao uvriježeni se kulinarski specijalitet poslužuju svježe za predjelo“, kazala je dr. sc. Nada Vahčić, umirovljena redovita profesorica u trajnom izboru Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ona je na Danu limskih oštriga vodila degustacije kamenica u sklopu projekta Marinet – Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije. Marinet je europski projekt programa Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027. koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja.

„Jedan od ciljeva projekta je mapirati proizvodni potencijal uzgoja europske plosnate kamenice u Istri. Ribe i školjke koje se konzumiraju na svjetskoj razini, dominantno dolaze iz uzgoja. Unatoč tome dio potrošača ima predrasude prema proizvodima akvakulture. Želimo ih upoznati s činjenicama te utjecati na razvoj svijesti potrošača o akvakulturi pomoću degustacija kao što su današnje. Naime, upravo su limske kamenice potvrđene kvalitete“, rekla je prof. dr. sc. Greta Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci te voditeljica radnog paketa projekta Marinet.

Tijekom Dana limskih oštriga restorani Viking i Fjord posjetiteljima su uz svježe kamenice nudili atraktivna jela koja se pripremaju od tih delikatesnih školjki.

Uz uživanje u gastronomiji građani se se zabavili uz živu glazbu, a neki su se odlučili i za plovidbe brodom Limskim zaljevom. (iPress)