U srijedu 17. studenog u 20 sati nastavlja se ciklus klavirskih koncerata 'Samo najbolje'. Nastupa mladi pijanist Lovre Marušić.

“Svijet je prepun brzoprstih mladih pijanista. Ali, među njima se izdvajaju oni poput Marušića kojima su misli i umjetnička imaginacija brže od prstiju.”

Lovre Marušić svoju je međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.).

Svoje prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Bilježi nastupe sa eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima poput The Cleveland Orchestra, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vojvođanskih simfoničara, Beogradskih simfoničara, Irkustske filharmonije, simfonijskog orkestra HNK Split te Zagrebačkih solista i Splitskih solista.

U trajanju od 60 minuta na programu će se naći R. Schumann: Arabesque, op. 18, Drei Fantasiestücke, op. 111, Kreisleriana, op. 16.

U petak, 19.studenog u 20 sati na rasporedu je repriza predstave 'Potplaćeni! Ne plaćamo!'.

AUTOR: Dario Fo
PRIJEVOD: Aleksandar Bančić, Valter Roša
REŽIJA, ADAPTACIJA: Patrik Lazić
IGRAJU: Marijana Peršić, Aleksandar Bančić, Nika Ivančić, Valter Roša, Luka Mihovilović

Talijanski Nobelovac Dario Fo tekst je napisao 1974. godine. Foov teatar aktivno sudjeluje u društvenim zbivanjima i na zabavan način u angažiranoj i stalnoj borbi s vlastima vraća dostojanstvo potlačenima.

Redateljska palica, zato, nije slučajno u rukama mladog redatelja Patrika Lazića koji je već kao pulski gimnazijalac i polaznik Dramskog studija INK / diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Egona Savina/ pokazao senzibilitet za sudbine malih, običnih, drugačijih ljudi preko čijih se leđa prelamaju političke, društvene i ekonomske (ne)prilike.

“Naša je stvarnost odavno postala toliko apsurdna da bi vulgarno bilo u umjetnosti natjecati se s njom. Zato nije jednostavno biti angažiran, a ne zapasti u banalnost. Trudim se kroz svoju umjetnost baviti društvenim fenomenima koji me osobno provociraju, a opet vodeći računa da oni ostanu dovoljno široki i univerzalni da nisu važni samo meni” izjavio je Lazić.

U subotu, 20. studenog u 20 sati INK obilježava Noć kazališta. Posjetitelji mogu pogledati reprizu predstave 'Potplaćeni! Ne plaćamo!'. (iPress)