Liječnici brojnih država izvješćuju o porastu infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV), uobičajenom dječjom bolešću od koje mogu oboljeti i odrasli.

Njemački stručnjaci kažu da će do svojega drugog rođendana gotovo sva djeca oboljeti od RSV infekcije s blagim simptomima.

Dodaju i kako vjeruju da su promjene u društvenom ponašanju za vrijeme pandemije koronavirusa pridonijele porastu broja infekcija, pa su mali pacijenti ove zime 'preplavili' bolnice.

I premda se u većini slučajeva radi o blagoj bolesti sa simptomima sličnim prehladi, RSV može biti ozbiljan problem i zahtijevati hospitalizaciju, posebno kada su posrijedi dojenčad mlađa od četiri mjeseca i djeca s kroničnim bolestima, upozoravaju liječnici iz Njemačke udruge pedijatara (BVKJ).

Oni podsjećaju da respiratorni sincicijski virus može rezultirati razvojem bronhiolitisa, upale dišnih putova u plućima (bronhiola) koje uzrokuje otežano disanje, osobito izdah.

Bronhiolitis karakterizira oticanje sluznice bronhiola i nakupljanje sluzi koja otežava disanje, a može dovesti i do upale pluća.

"Roditeljima bi znak za uzbunu trebao biti trenutak kada uoče da dijete ima očigledne poteškoće s disanjem, da diše brže nego što je uobičajeno i pritom mu iz pluća 'zviždi', osobito pri izdisaju", rekao je dr. Ulrich Fegeler iz BVKJ-a.

Osim vrućice i kašlja, dodatan znak oboljenja je kada dijete izgleda neobično umorno i klonulo.

Fegeler kaže i da bi roditelji trebali ozbiljno shvatiti i problem s izostankom apetita.

Iz njemačkog instituta za javno zdravstvo Roberta Kocha kažu da dijete u takvim slučajevima može odbiti jesti ili piti ili može početi povraćati.

U tom bi slučaju dijete trebalo odvesti na pregled pedijatru ili ga, u težim slučajevima, odmah odvesti na odjel hitne pomoći, savjetuju pedijatri iz BVKJ. (Hina)