Nova bolest uzrokovana plastikom otkrivena je kod morskih ptica i životinje kod kojih je identificirana bolest, nazvana plastikoza, imale su ožiljke u probavnom sustavu od progutanog plastičnog otpada, objavili su znanstvenici u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

To je prvi zabilježeni slučaj fibroze izazvane plastikom kod divljih životinja, kažu znanstvenici, a prenosi britanski Guardian.

Plastično zagađenje postaje toliko rasprostranjeno da su ožiljci otkriveni u različitim dobnim dobnim skupinama ptica, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Hazardous Materials.

Otkriveno je da i mlade ptice imaju bolest, a smatra se da su je dobile kad su ih roditelji nahranili hranom zagađenom plastikom.

Znanstvenici, uključujući Alexa Bonda i Jennifer Lavers iz Prirodoslovnog muzeja, proučavali su ptičje stanište australskog otoka Lord Howe kako bi utvrdili odnos između progutane plastike i početnog dijela ptičjeg želuca.

Otkrili su da je ptica, što je više plastike progutala, imala više ožiljaka.

Bolest može dovesti do postupnog propadanja žlijezda u tom dijelu probavnog trakta.

Gubitak tih žlijezda može uzrokovati da ptice postanu neotporne na infekciju i na parazite i može utjecati na njihovu sposobnost probave hrane i apsorbiranja nekih vitamina.

Znanstvenici su bolest nazvali plastikoza kako bi bilo jasno da je uzrokovana plastikom u okolišu.

Kad ptice progutaju male komadiće plastike, otkrili su, to izaziva upalu probavnog trakta.

S vremenom, upala uzrokuje stvaranje ožiljaka u tkivu što utječe na probavu, rast i preživljavanje.

Prirodni materijali koji se nalaze u želucima ptica, poput kamenčića, nisu uzrokovali iste probleme, što je dovelo do toga da su znanstvenici označili tu bolest kao stanje specifično uzrokovano plastikom.

Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodoslovnom muzeju, rekao je: "Iako te ptice mogu izgledati zdravo izvana, iznutra nisu. Ta je studija prva koja je proučavala tkivo želuca na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može uzrokovati ozbiljnu štetu probavnom sustavu tih ptica."

Iako su znanstvenici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom dijelu svijeta, vjeruju da je pogođeno više vrsta, i kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo koliko je raširena plastikoza.

Kažu da je izlaganje svih organizma plastici neizbježno, jer plastične emisije rastu, a plastično zagađenje prevladava u svim okruženjima na globalnoj razini. (Hina)