Izložba svjetski poznatog strip autora, Mila Manare, otvara se u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u subotu, 25. studenog 2023. u 20.30 sati.  Izložba pod nazivom Između literature, stripa i filma plod je suradnje Arheološkog muzeja Istre i Sajma knjige u Istri, a autora koji je najširoj publici poznat po svojim erotskim crtežima žena predstavlja u raznim segmentima njegovog stvaralaštva, i u susretu s drugim umjetničkim vrstama.

Tri segmenta izložbe, prvi povezan s literaturom, drugi s filmom, a treći sa slikarstvom, na najbolji način predstavljaju Manarin crtački stil, koji spada među najvažnije i najreprezentativnije u svijetu stripa.

U prvom su dijelu izložbe, u centralnom dijelu galerije, izložene originalne crno-bijele table prvog toma Manarine verzije čuvenog Ecovog romana Ime ruže, popraćene reprodukcijama u boji. Jedno od temeljnih djela svjetske književnosti, prevedeno na više od 40 jezika i prodano u više od 50 milijuna primjeraka, u Manarinoj je interpretaciji ove godine objavljeno kao grafički roman kod milanskog izdavača Oblomov. Manara je i autor scenarija stripa.

Drugi dio odnosi se na Manarine veze sa svijetom filma, u prvom redu na suradnju s Federicom Fellinijem na stripovima Viaggio a Tulum (Put u Tulum) i Il viaggio di G. Mastorna, detto Fernet (Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet). Glumac Marcello Mastroianni pritom je Fellinijev alter ego u ovim oniričkim i psihodeličnim pričama.

U ove dvije priče čija je tema upravo samo "putovanje" nalaze se mnoge književne poveznice, divljenje piscu Carlosu Castanedi, kojeg je igrom slučaja Federico Fellini sreo baš u Rimu, suradnja s  piscem Dinom Buzzatijem koja je dovela do pisanja scenarija za Il viaggio di G.Mastorna, detto Fernet; kontroverzne veze s piscem Andreom De Carlom, s kritičarom Vincenzom Mollicom, ali i s Edgarom Allanom Poeom i, između redova, sa samim Markizom De Sadeom. Ni jedna ni druga priča nisu postale filmovi, ali ostaju kao vrlo precizni Fellinijevi storyboardi, a njihova je detaljna realizacija među Manarinim najsanjalačkijima. Međusobno poštovanje se strukturira i pročišćuje očitujući pritom kod Fellinija strast za crtanjem i stripom a kod Manare mogućnost zajedničkog djelovanja s fantastičnom vizionarnošću koja mu omogućuje isticanje nekih imanentnih kvaliteta vlastitog crteža. Mogu se nazrijeti, među ostalima, neki od Fellinijevih najdražih glumaca: Giulietta Masina, Christina Engelhardt, Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Romy Schneider, Paolo Villaggio, Stan Laurel i Oliver Hardy. Mjesta radnje kreću se od metropolskih četvrti do divljih džungli, od gotičkih katedrala do znanstvenofantastičnih prostora.

U trećem dijelu izložbe predstavljena je Manarina biografija u crtežu čuvenog slikara Caravaggia, gdje su, osim burnog života umjetnika, rekonstruirana i njegova slavna djela.

Autorica izložbe je Paola Bristot, a autor postava izložbe Marco Pasian. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2024.

Pored izložbe Mila Manare, u prostorima Arheološkog muzeja Istre ranije je otvorena još jedna izložba posvećena talijanskom strip autoru, i to Manarinom suradniku. Izložba „Hugo Pratt: Naslijeđe, djelo, biografija", realizirana u suradnji s Generalnim konzulatom Italije u Rijeci i Istarskom županijom, i može se pogledati u Galeriji C8 do 12. siječnja 2024. (iPress)