Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će protiv Grčke u nedjelju od 20 sati finale kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre, u polufinalu u Pireju pobijedila je Dominikansku Republiku 80-77 (16-15, 21-17, 16-21, 27-24).

Ivica Zubac bio je najbolji hrvatski košarkaš s 25 poena te devet skokova. Iz igre je Zubac gađao 10-10 uz 5-6 s linije slobodnih bacanja. Po 14 poena su ubacili Jaleen Smith i Dario Šarić, s tim da je Šarić tome dodao tri asistencije i pet skokova, a Smith po tri asistencije i skok. Mario Hezonja je ubacio 12 poena uz četiri dodavanja i pet skokova.

U poraženoj reprezentaciji najbolji je bio Christopher Duarte sa 17 koševa, dok su po 13 dodali Jean Montero i Andreas Feliz.

Od početka je bila jasna vizija Hrvatske u ovom ogledu. Što češće se pokušavalo spustiti loptu visokim igračima, snagom i visinom su protiv suparnika dominirali Zubac i Šarić pa je Zubac prvu četvrtinu okončao sa sedam poena.

Većina prve četvrtine je prošla u blagoj rezultatskoj prednosti Dominikanske Republike, ali hrvatski košarkaši su ipak na kraju prvih 10 minuta imali minimalno vodstvo 16-15.

Vrlo izjednačeno u tvrdoj borbi, prolazila je i druga četvrtina, ali se Hrvatska uspjela u nekoliko posljednjih minuta prije odmora barem donekle osjetnije odvojiti. Opet je Zubac bio prevaga, a Hrvatska je poluvrijeme dočekala s pet poena prednosti, 37-32.

Napadački predvođena Hezonjom sredinom treće četvrtine Hrvatska je po prvi puta imala dvoznamenkastu prednost, 50-40. Razlika se nije nastavila penjati, već je u nekoliko situacija hrvatska obrana, koja je tijekom prvog dijela bila vrlo dobro, pogriješila i Dominikanska Republika se vratila serijom 7-0.

U tom dijelu susreta opet se Hrvatska mučila u napadu pa se u posljednjih deset minuta ušlo s istih pozicija, uz 53-53. Pala je Hrvatska krajem druge i početkom treće četvrtine, a Dominikanska Republika je s uvodne dvije trice na startu posljednje dionice otišla na pet poena prednosti.

Brzo je Hrvatska uhvatila priključak, a pet minuta prije kraja i povela 68-67 dalekometnom tricom Smitha koji se razigrao u završnici, kao i Zubac koji je dominirao i u napadu i skokom u obrani.

Minutu prije kraja Šarić je pogodio oba bacanja za 76-71, dok je 35 sekundi prije kraja Mateo Drežnjak zakucao za 78-71. Ali, tricom Nuneza i s tri pogođena bacanja Montera došla je Dominikanska Republika na -1 sedam sekundi prije kraja.

Hrvatska ipak nije prosula veliku prednost jer je Hezonja šest sekundi prije kraja pogodio dva bacanja za 80-77, dok je Duarte sa zvukom sirene promašio tricu za produžetak.

Ranije tijekom subote Grčka je bila iznimno uvjerljiva protiv Slovenije te je pobijedila 96-68 (32-14, 15-19, 19-17, 30-18). U posljednjoj dionici tog susreta Grčka je pobjegla i na +30 pa se mogla odmoriti i glavna domaća zvijezda Giannis Antetokounmpo za nedjeljno finale. Dvoboj je završio s 13 poena i četiri skoka. Najbolji je kod Grka bio Thomas Walkup s 19 poena i šest skokova, dok je Nick Calathes uz devet koševa imao 11 asistencija.

Sloveniju je predvodio Luka Dončić s 21 poenom, sedam skokova i pet asistencija. Imao je Dončić i čak deset izgubljenih lopti.

Kvalifikacije za Olimpijske igre, košarka (Pirej, polufinale):

Hrvatska - Dominikanska Republika 80-77

Grčka - Slovenija 96-68 (Hina)