Osnivač Mete Mark Zuckerberg pokrenuo je u srijedu dugo očekivanu aplikaciju Threads koja bi trebala biti glavni konkurent Twitteru Elona Muska, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera.

"Učinimo ovo. Dobrodošli u Threads", napisao je Zuckerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emojijem vatre. Rekao je da je aplikacija zabilježila pet milijuna prijava u prva četiri sata postojanja.

Slično kao i Twitter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkati, ponovno objavljivati i na njih odgovarati. Postovi mogu biti dugi do 500 znakova i uključivati poveznice, fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta, prema postu na blogu Meta.

Dostupan je u više od 100 zemalja na Apple App trgovini i Google Play trgovini, stoji u postu na blogu.

Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla biti povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika te reklamnim mehanizmom. To bi moglo smanjiti prihode od oglašavanja Twitteru u vrijeme kada novo vodstvo te tvrtke pokušava oživjeti njezin posrnuli posao.

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti pomoću svojih vjerodajnica za Instagram i pratiti iste račune, što ga potencijalno čini jednostavnim dodatkom postojećim navikama za više od dvije milijarde aktivnih korisnika Instagrama mjesečno.

"Ulagači ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta stvarno ima 'ubojicu Twittera'", rekao je Danni Hewson, voditelj financijske analize investicijske tvrtke AJ Bell.

Dionice Mete su u srijedu porasle za tri posto prije lansiranja Threadsa, nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških tvrtki dok je šire tržište palo.

Lansiranje Threadsa uslijedilo je nakon što su Zuckerberg i Musk mjesecima razmjenjivali kritike i čak prijetili da će se boriti jedan protiv drugoga u stvarnom meču mješovitih borilačkih vještina u kavezu u Las Vegasu.

Trenutak je povoljan za Zuckerberga, budući da su mjeseci Muskovog kaotičnog donošenja odluka poljuljali Twitter.

Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara u listopadu prošle godine, ali je njegova vrijednost od tada pala jer se suočio s egzodusom oglašivača usred velikih rezova osoblja i kontroverzi oko moderiranja sadržaja. Njegov posljednji potez uključivao je ograničenje broja tvitova koje korisnici mogu pročitati dnevno.

Zuckerberg se u sljedećim objavama na Threadsu pozabavio tim izazovima. "Mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore s više od milijardu ljudi. Twitter je imao priliku to učiniti, ali nije uspio. Nadam se da mi hoćemo", napisao je.

No povijest radi protiv Mete. U prošlosti je Zuckerbergova tvrtka pretrpjela višestruke neuspjehe pri pokretanju samostalnih aplikacija, ponajprije aplikacije Lasso koja se natjecala s konkurentom za kratke videozapise TikTokom. (Hina)