Izraelska vojska otvorila je u nedjelju nove koridore za bijeg civila na jug palestinskog teritorija, a među njima je i pravac za izlazak iz Al Shife, najvećeg bolničkog kompleksa u Pojasu Gaze.

Koridori će biti otvoreni između 9 i 16 sati po lokalnom vremenu.

Izrael je pod sve većim pritiskom čak i od svojih vjernih saveznika poput Sjedinjenih Država zbog stradanja civila u Gazi.

Iako izraelski čelnici odbijaju zahtjeve za prekidom vatre, Izrael već nekoliko dana daje priliku civilima zarobljenima u opkoljenom gradu Gazi i drugim dijelovima sjevera da izađu.

Izraelska vojska objavila je da će se u nedjelju otvoriti siguran koridor izravno iz pogođene bolnice Al Shifa, najvećeg medicinskog kompleksa na teritoriju, do relativno mirnijeg juga Gaze.

Izraelska vojska optužuje Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, da koristi bolnicu kao zapovjedni i kontrolni centar. Tijekom vikenda su zamijećeni izraelski tenkovi oko bolnice.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u nedjelju da je izgubila kontakt s osobljem u Al Shifi, pri čemu su neki liječnici pobjegli dok su stotine pacijenata ostali zarobljeni u kompleksu i nemaju struje.

Izrael poručuje Palestincima da će na jugu Gaze biti sigurni, ali svjedoci i novinari su i u tom dijelu vidjeli nekoliko izraelskih zračnih napada.

Izraelska vojska tvrdi da su to bili isključivo ciljani napadi na pripadnike terorističke organizacije Hamas.

Izraelski zračni udar "potpuno je uništio" zgradu kardiologije bolničkog kompleksa Al Shifa u Gazi, objavio je u nedjelju zamjenik ministarstva zdravstva u Gazi, a UN-ova agencija za razvoj izvijestila je o velikom broju mrtvih i ranjenih na njezino sjedište te pozvala na hitan prekid vatre.

"Dvokatnica u kojoj je bio smješten odjel kardiologije potpuno je uništena zračnim napadom", rekao je Yusef Abu Rish i za napad okrivio izraelsku vojsku, prenosi agencija AFP.

Agencija dodaje da ne može potvrditi točnost informacije koju je iznio zamjenik Hamasovog ministra zdravstva, no da je jedan očevidac u bolnici potvrdio napade i štete.

Izraelska vojska zasad nije komentirala te navode.

"Događa se novi napad na odjel kirurgije", rekao je palestinski dužnosnik. "Izraelski tenkovi potpuno su opkolili bolnicu Al Shifa" i "pucaju na sve koji pokušavaju izaći", dodao je.

Ustvrdio je da su dva izraelska tenka pred rodilištem, a oko bolnice su "deseci tijela, stotine ranjenih".

Izraelska vojska nazvala je "lažnima" informacije da je "opkolila" Al Shifu i da je "bombardira".

Abu Rish dodaje da je "650 pacijenata, četrdesetak nedonoščadi u inkubatorima u bolničkom kompleksu i svima prijeti smrt", a ondje se sklonilo i 15.000 raseljenih Palestinaca.

Od subote kompleks Al Shifa je bez struje.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

"Bolničari ručno masiraju nedonoščad", rekao je Abu Rish te izrazio bojazan da će za nekoliko sati nastupiti smrt.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u subotu da će vojska u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa i prevesti ih u sigurniju bolnicu.

UN poziva na prekid vatre

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre .

UN-ova agencija Program UN-a za razvoj (UNPD) objavila je u nedjelju da je "velik broj mrtvih i ranjenih" u "bombardiranju" kasno u subotu navečer na njegovo sjedište u opkoljenom gradu Gazi.

"Tragedija koja donosi mrtve i ranjene civile opkoljene u ovom sukobu (...) mora prestati", navodi UNPD u priopćenju.

"Civili, civilne infrastrukture i nepovredivost lokalnih predstavništava UN-a moraju biti poštivani te istodobno zaštićen", navodi se.

Snimke AFPTV od nedjelje pokazuju velik krater u dvorištu škole kojom je upravljao UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u mjestu Beit Lahia na sjeveru Pojasa Gaze.

Ta je škola bila meta napada otkako su se tisuće raseljenih Palestinaca ondje smjestile u pet tjedana izraelskih napada na Pojas Gaze kojim je vojska odgovorila na krvave napade islamističkog pokreta Hamas 7. listopada na Izrael.

Oko 1200 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u Izraelu, prema podacima izraelskih vlasti.

U izraelskom bombardiranju Gaze ubijeno je najmanje 11.000 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva Hamasa koje je prije 48 sati prestalo objavljivati nove podatke o stradalima.

Ministarstvo tvrdi da ne može uspostaviti kontakte sa svim bolnicama te navodi da deseci tijela leže oko zgrada i da im se hitna pomoć ne može približiti zbog sukoba i napda.

UNRWA je objavila u petak da je više od 100 njezinih djelatnika poginulo u Pojasu Gaze od početka rata.

Izraelski tenkovi uočeni su na središnjim ulicama grada Gaze, rekli su očevici u subotu navečer, a palestinski Crveni polumjesec kaže da se nalaze dvadesetak metara od bolnice al-Quds.

Crveni polumjesec rekao je da su tisuće izbjeglica koji su u bolnici potražili sklonište, u velikom strahu.

Od 18 vozila Crvenog polumjeseca na sjeveru Pojasa Gaze, još samo sedam ih je u voznom stanju, a i ona bi mogla stati unutar nekoliko sati zbog manjka goriva, upozorila je organizacija.

Početkom tjedna, izraelska vojska objavila je da je kopnena vojska dospjela "duboko" u grad Gazu.

Otad, Izrael neprestano poziva civile na sjeveru da krenu prema južnom dijelu Pojasa Gaze.

Hamas je izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Pojasa Gaze, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer. Borci Hamasa "više nemaju sigurno mjesto na koje se mogu sakriti."

Izrael optužuje palestinsku organizaciju Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, za korištenje civila kao ljudskih štitova.

Najveća bolnica u Pojasu Gaze obustavila je svoje operacije zbog intenzivnih borbi na sjeveru palestinskog teritorija, rekli su liječnik i Hamasovo ministarstvo zdravstva u subotu.

Ghassan Abu-Sitta, liječnik koji radi u bolnici al-Shifa u Gazi rekao je da nema struje i da bolnica više ne funkcionira.

"Veći dio osoblja je otišao", dodao je.

WHO kaže da je izgubio komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre .

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene u subotu nakon što je ostalo bez goriva.

WHO je rekao da ima "ozbiljnu zabrinutost za sigurnost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i ozlijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su ostale u bolnici".

Ponovili su i svoj poziv na trenutni prekid vatre u Gazi.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da će vojska Daniel Hagari u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi.

"Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska kaže da će evakuirati bebe iz bolnice u Gazi

Izraelska vojska pomoći će u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi, rekao je u subotu glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

"Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

Ranije u subotu glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su obustavljene operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa i da je posljedično tomu umrlo jedno nedonošče.

Liječnici bez granica (MSF), čiji članovi operiraju u bolnici, navode da je u "protekla 24 sata bolnica Al Shifa bila nekoliko puta napadnuta, pa tako i odjel rodilišta".

Izraelska vojska tvrdi da "nije bilo nijednog napada na bolnicu i da ona nije opkoljena".

Izrael snažno upozorava Hezbolah da se 'igra vatrom': To bi bila greška vašeg života... Vaš ulazak u rat zapečatio bi sudbinu Libanona

S obzirom na učestale napade svog sjevernog susjeda, Izrael je u subotu navečer izdao oštra upozorenja Libanonu i poručio Hezbolahu da bi njihov ulazak u rat zapečatio sudbinu Libanona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je upozorio libanonski šijitski gerilski pokret Hezbolah: "Nemojte napraviti grešku i krenuti u rat. To bi bila greška vašeg života... Vaš ulazak u rat zapečatio bi sudbinu Libanona".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da su na sjevernoj granici njegove zemlje "provokacije prerasle u agresiju". Upozorio je: "Hezbolah se igra s vatrom".

Gallant je naglasio da većina izraelskih zračnih snaga više nije uključena u Pojas Gaze te da su zrakoplovi sada okrenuti prema sjeveru. "Građani Libanona moraju znati da bi, ako (vođa Hezbolaha Hassan) Nasrallah pogriješi, sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze".

Nasrallah je ranije u subotu rekao da je njegov pokret uveo nova oružja u niz uzastopnih napada u južnom Libanonu.

“Tijekom proteklog tjedna došlo je do eskalacije u broju operacija i vrsti korištenog oružja, budući da smo prvi put koristili samoubilačke dronove i rakete Burkan, a to su rakete težine od 300 do 500 kilograma”, rekao je Nasrallah u televizijskom govoru obilježavajući Hezbolahov Dan mučenika.

"Dronovi i kaćuše ispaljeni su duboko unutar okupiranih teritorija i to je zahtijevala priroda bitke", rekao je Nasrallah. Dodao je da će se nastaviti pritisak s libanonske prve linije na izraelske trupe.

Ponovio je da neće tolerirati nikakva ubojstva civila izraelskim osvetničkim granatiranjem libanonskih područja.

Od brutalnog iznenadnog napada militanata Hamasa na izraelske zajednice 7. listopada i izbijanja rata, gotovo svaki dan dolazi do razmjene vatre na granici između Izraela i Libanona, sa žrtvama na obje strane, uključujući i civile.

To je najozbiljnija eskalacija od drugog libanonskog rata 2006. Hezbollah ima veze s islamističkim Hamasom u Pojasu Gaze, ali se smatra puno utjecajnijim i moćnijim.

Također se smatra najvažnijim nedržavnim saveznikom Irana i dio je samoproglašene "Osovine otpora", fronta milicija s ciljem borbe protiv iranskog najvećeg neprijatelja Izraela. (Hina)