Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš kojeg se dugo smatralo mogućim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom, rekli su dužnosnici i državni mediji u ponedjeljak.

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu.

Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji.

Državna televizija je objavila da snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji se sudario s vrhom planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

Državna novinska agencija IRNA je rekla da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

Šezdesettrogodišnji Raisi je izabran za predsjednika 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ u pitanjima vanjske politike i iranskog nuklearnog programa, smirivao je Irance govoreći da neće biti poremećaja u državnim poslovima.

Molitve, potraga

Spasilačke ekipe su se preko noći borile s nevremenom i teškim terenom kako bi došle do olupine u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

"Kada je otkriveno mjesto nesreće, nisu utvrđeni znakovi života kod putnika helikoptera", rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjeseca Pirhosin Kolivand za državnu televiziju.

Nacionalna televizija je ranije prekinula svoj redovni program kako bi emitirala molitve koje se za Raisija održavaju diljem zemlje.

Objavljeni video prikazuje spasilačku ekipu kako se u sjajnim jaknama i sa svjetiljkama na glavama okupila oko uređaja za navigaciju dok su usred nevremena u mrklom mraku pretraživali planinsko područje.

Nekoliko zemalja je izrazilo zabrinutost i ponudilo pomoć.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Joe Biden upućen u izvješća o padu. Kina je kazala da je duboko zabrinuta. Europska unija je ponudila satelitsko mapiranje terena.

Tvrdolinijaš i mogući nasljednik

Do pada zrakoplova je došlo u vrijeme rastućeg nezadovoljstva u Iranu zbog niza političkih, socijalnih i gospodarskih kriza. Iranski klerikalni vođe suočavaju se s međunarodnim pritiskom zbog svog spornog nuklearnog programa i jačanja vojnih veza s Rusijom tijekom rata u Ukrajini.

Otkako je iranski saveznik Hamas napao Izrael 7. listopada, što je dovelo do izraelskog napada na Gazu, sukobi s proiranskim skupinama izbili su diljem Bliskog istoka.

U iranskom političkom sustavu, podijeljenom na klerikalni establišment i vladu, Raisijev 85-godišnji mentor Hamnei, vrhovni vođa od 1989., ima moć donošenja odluka glede svih važnijih politika.

Mnogi su godinama vidjeli Raisija kao kandidata koji bi mogao naslijediti Hamneija, koji je odobravao Raisijeve ključne politike. Raisijeva pobjeda na izborima 2021. dovela je sve grane vlasti pod kontrolu tvrdolinijaša nakon što je osam godina predsjednik bio pragmatist Hasan Ruhani i nakon što je dogovoren nuklearni sporazum sa svjetskim silama, uključujući Washington.

Međutim, Raisijev položaj je možda oslabljen prosvjedima protiv klerikalne vlasti i neuspjehom da se popravi iransko gospodarstvo pogođeno zapadnim sankcijama.

Raisi je bio na granici s Azerbajdžanom u nedjelju kako bi otvorio branu Qiz-Qalasi, zajednički projekt dviju zemalja. Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, koji je rekao da je ranije Raisiju uputio "prijateljski pozdrav", ponudio je pomoć pri spašavanju. (Hina)