Federalni istražni ured (FBI) identificirao je 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa kao "subjekta umiješanog" u pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, priopćio je FBI u nedjelju.

Trump je okrznut metkom u napadu na skupu u predizbornom skupu u Pennsylvaniji.

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima.

FBI je pucnjavu u subotu navečer proglasio pokušajem atentata. "Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina", rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“. „Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

Republikanci traže istragu o mogućim sigurnosnim propustima na Trumpovom skupu

Republikanski zastupnici rekli su da će pokrenuti brzu istragu o tome kako se napadač uspio popeti na krov zgrade blizu predizbornog skupa bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ispaliti više hitaca prije nego što je ubijen.

Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa pod kontrolom republikanaca, rekao je da će zastupnici pozvati dužnosnike tajne službe, ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-ja na saslušanja.

Ravnateljica tajne službe Kimberly Cheatle pozvana je na saslušanje 22. srpnja.

Iako nema još puno informacija o incidentu, prva medijska izvješća navodila su da je napadač bio izvan sigurnosnog kruga mjesta održavanja predizbornog skupa u Butleru, u Pennsylvaniji. Jedna osoba rekla je za BBC da je vidjela čovjeka s oružjem i bezuspješno pokušavala upozoriti policiju i tajnu službu.

FBI je u priopćenju rano u nedjelju identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao "subjekta umiješanog" u pokušaj atentata. Bio je registrirani republikanac, prema evidenciji državnih birača.

Specijalni agent FBI-ja Kevin Rojek rekao je na brifingu za novinare da je "iznenađujući" broj hitaca koje je napadač uspio ispaliti.

Lokalna policija pomaže tajnoj službi u osiguravanju lokacija na kojima Trump održava predizborne skupove. Agenti iz drugih agencija unutar ministarstva domovinske sigurnosti, poput Uprave za sigurnost prometa, povremeno pomažu.

Trumpovi skupovi uglavnom okupljaju tisuće pristaša, održavaju se na otvorenom i traju satima.

Prije događaja agenti traže bombe ili druge prijetnje na mjestu događaja, a Trump uvijek dolazi u povorci automobila pod pratnjom.

Organi reda obično postavljaju barijere kao perimetar i zahtijevaju od svih sudionika da prođu kroz detektor metala kako bi ušli u taj prostor. Naoružani zaštitari pretražuju torbe pa čak i novčanike svih sudionika.

Paul Eckloff, bivši agent tajne službe umirovljen 2020., rekao je da bi agenti unaprijed pregledali i obližnje krovove.

"Ova osoba se skrivala dok nije postala prijetnja ili nije bila prijetnja dok nije otkrila svoje oružje", rekao je Eckloff. (Hina)