Iz Općine Ližnjan proteklih je nekoliko dana na adresu naše redakcije pristiglo više mailova koji zvuče kao poziv u pomoć, pokušaj da se zaustavi uništavanje prostora i protuzakonita gradnja, parceliranje velikih površina na male parcele i kaos u prostoru koji uzima sve više maha. 

Favela u Ušićevim dvorima 

- U privitku šaljem fotografije novonastalog 'naselja' s mobilhome kućicama, barakama i ostalim nastambama u Ušićevim dvorima na 20.000 metara četvornih. Prava favela. Molim za objavu i za reagiranje institucija Općine, Županije, Državnog inspektorata, medija i Županijske uprave za ceste.

Ovo je jedno od opasnijih naselja na području Ližnjana iz zbog velikog broja automobila koji s poljoprivredne zemlje izlaze na županijsku prometnicu. ŽUC je svojevremeno postavio i barijeru da ne mogu izlaziti na cestu ali ilegalci su uklonili tu barijeru. Želimo ukazati na uništen i devastiran  prostor te da službe ne rade svoj posao počevši od Državnog inspektorata na dalje.

Molimo ŽUC da blokira opasan izlazak na cestu kao i institucije da se pokrene uklanjanje tih ilegalno postavljenih objekata, navodi se u prvom mailu. 

Komunalnom redaru prijavljivali ilegalnu gradnju na njegovim parcelama  

 Drugi pošiljatelj proziva i teško optužuje bivšeg komunalnog redara zbog parcelacije u Općini Ližnjan, naselju Šišan.

- Naime, dugogodišnji komunalni redar Općine Ližnjan je na području naselja Šišan poljoprivrednu parcelu od 2500m2 isparcelirao na 6 manjih poljoprivrednih parcela. tako su nastale nastale 336/21,22,23,24,25 i put sve KO Šišan. Stvar nebi bila čudna da same parcele nije prodavao preko službenog mobitela kojega je koristio u to vrijeme 098 247 895  i da oglas koji je bio u tiskanom izdanju oglasnika Butiga tijekom 2017. i 2018. godine. 

Izvadak iz zemljišnih knjiga 1

Izvadak iz zemljišnih knjiga 2

Izvadak iz zemljišnih knjiga 3

Izvadak iz zemljišnih knjiga 4

Nepoznati pošiljatelj tvrdi da je parcele prodavao u radno vrijeme i govorio kupcima da se tu mogu raditi vikendice do 50 m2 koje i danas nažalost postoje. - Da stvar bude 'smješnija' prvu ilegalnu sagrađenu vikendicu je napravila visoko pozicionirana djelatnica Hrvatskih Šuma Pula koja je od komunalnog redara kupila poljoprivredno zemljište i ilegalno sagradila objekat iako  je znala da se to ne smije.

Najtragikomičnije je što je u tom periodu komunalni redar dobivao prijave za ilegalnu gradnju baš na njegovim parcelama.  ali Naravno da nije reagirao na njih. Već godinama je na jako sumnjivom bolovanju iz nepoznatih razloga, tvrdi pošiljatel maila. 

U Šišanu 'bajadera' na 70.000 kvadrata, bespravne nastambe već niču 

I treći mail: danas nakon prodaje visoko obradive istarske zemlje svjedočimo kako nastaju favele ili tako zvane bajadere za koju su krivi isključivo općinski, gradski i državni sinovi kao primjer ovdje.

U privitku skica isparceliranog poljoprivrednog zemljišta i kopije vlasničkog i posjedovnog lista gdje se vidi kupnja i prodaja spornog zemljišta. 

Neka ovo bude prijava početka ilegalne gradnje u naselju Šišan, Općina Ližnjan. Na 70.000 m2 isparcelirano je preko 100 poljoprivrednih parcela! Molim vas da institucije izađu na teren i da sukladno zakonu spriječe ileganu gradnju koja je već započela na dvadesetak poljoprivrednih parcela, piše čitatelj.