Jutros oko 10.20 lokalni ribar je kod mjesta Koromačno u Istri pored broda ugledao neobičan prizor. Goleme peraje životinje koja je gotovo velika kao i njegov brod.

Ribar je snimke poslao svom prijatelju i podmorskom istraživaču Velimiru Vrziću, javlja morski.hr

– Ribar je isključio motor i oprezno se približio velikoj psini kako bi se uvjerio o čemu se radi i eventualno obavjestio državne institucije i biologe. U video zapisu vidljiv je susret na pola metra između ribara koji je išao dignut mreže i psine. O čemu se radi na stručnjacima je Instituta za proučavanje mora kao i morskih biologa a ribar se oprezno udaljio kako predmetnu psinu nebi smetao u njenom prirodnom okolišu. Apeliramo na nautičare, yahtaše i brodove da budu oprezni prilikom navigavije navedenim aquatorijem kako nebi remetili mir morskih pasa-kitopsina u njihovom prirodnom okolišu – kaže Vrzić.

Cetorhinus maximus, druga najveća živuća riba na planeti

– Na priloženoj fotodokumentaciji vidi se gorostasna psina, Cetorhinus maximusGunnerus, 1765–druga najveća živuća riba današnjice, te jedna od tri vrste morskih pasa koje se hrane filtracijom (prvenstveno planktonskim organizmima). Obzirom na dosta specifičan način života i visok stupanj migracija –u Jadransko more ulazi sporadično, opširnije donosi morski.hr