Odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića Ksenija Vržina podnijela je zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova saborskog mandata te korištenje opcije 6+6, koja Banožiću omogućava da koristi šest plaća i 50 posto plaće drugih 6 mjeseci, poručila je u četvrtak.

"Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovgog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Podnijela sam i zahtjev Vladi za 6+6 opciju da koristi pravo šest plaća i 50 posto plaće drugih šest mjeseci", kazala je Vržina za RTL Danas.

Dodala je da je tu odluku donijela kao njegova odvjetnica koja "ima njegove punomoći", odnosno da ju nije angažirala Vlada.

"Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime", pojasnila je.

Bivši ministar Banožić završio je u KBC-u Osijek s teškim ozlijedama nakon što je u subotu u prometnoj nesreći svojim automobilom udario u drugo vozilo čiji je vozač Goran Šarić preminuo na mjestu.

Vržina je kazala da je Banožić i dalje u bolnici te je nepokretan, te dodala da ne zna hoće li se vratiti u politiku.

"Ne znam hoće li se vratiti u politiku ili ne, ali sam mu htjela ostaviti prostor da donese odluku najbolju za njega", ističe.

Vržina je poručila da je ovo "velika tragedija za obitelj poginulog Šarića, ali i obitelj Banožić koja izražava sućut obitelji preminulog".

Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da je Banožić nakon prometne nesreće imao nula promila alkohola u krvi, no u medijima se pojavila preslika analize koja to opovrgava.

Vržina je kazala da mediji ugrožavaju istragu.

"Sve je u fazi izvida koji su tajni i nije mi jasno otkud informacije u medijima, trguje se s potencijalnim dokazima, ugrožava se cijela istraga i vrlo mi je teško govoriti o svim tim činjenicama. Ne znam otkud te informacije te dok nemam uvid u spis ne mogu govoriti o dokazima koji kolaju po medijima", izjavila je.

"Poginula je jedna osoba, a da bih govorila o obrani, moram dobiti uvid u spis ako je on okrivljenik u nesreći. Mediji su ga osudili, a on nije ni osumnjičen. Postoji pretpostavaka nedužnosti. Sad on nema nikakva prava, sve mu je oduzeto, njegova prava kao okrivljenika narušena su i ovo je presedan", kazala je.

Dodala je da smatra da Banožić neće biti priveden jer s obzirom na loše zdravstveno stanje ne može utjecati na svjedoke.

"On ima prijelome, nepokretan je, nije vjerojatno ni pod punom svijesti. Ne vidim kako bi mogao utjecati na tijek eventualne istrage i potencijalne svjedoke", rekla je odvjetnica. (Hina)