Domoljubi za Europu, nova desničarska grupacija u Europskom parlamentu osnovana na inicijativu Viktora Orbana, habsburška je koalicija koja će mađarskom premijeru pružiti žuđenu europsku platformu, piše Politico.

Orban je okupio staru europsku družinu koju štovatelji nazivaju "k. u. k.", ali je mnogo poznatija kao Habsburška Monarhija.

Usred opsežnog medijskog izvještavanja o spletkama mađarskog premijera proteklih dana, jedna od najzanimljivijih je bila njegova najava o osnivanju Domoljuba za Europu, nove političke grupacije tvrde desnice u Europskom parlamentu.

Stojeći u središtu Beča pored svojih desničarskih kolega iz Austrije i Češke, Orban je 30. lipnja slavodobitno objavio osnivanje svog novog kluba (s članovima iz nekadašnjih temeljnih habsburških zemalja: Austrije, Češke i Ugarske) i odmah je bilo jasno tko će joj biti na čelu.

"Stvaramo političku formaciju koja će po mom sudu uzletjeti poput rakete i veoma brzo postati najveća skupina europske desnice. Nebo je granica", kazao je Orban.

Francusko Nacionalno okupljanje i talijanska Liga su se u ponedjeljak pridružile Domoljubima, nakon što su isto učinile istaknute desničarske stranke od Španjolske do Nizozemske.

Premda će Francuzi imati najveći broj zastupnika u klubu, Orban i njegovi habsburški saveznici na koncu bi mogli njome dominirati ako im pođe za rukom pridobiti u članstvo populističke stranke iz Slovenije i Slovačke, što se čini vjerojatnim.

S obzirom na činjenicu da je vrsta nacionalizma za koji se Domoljubi zalažu dovela do uništenja Habsburške Monarhije 1918., njihov savez predstavlja svojevrsno iznenađenje.

Orban kao uzor

Možda jedina stvar koja je dosad spajala ove političare bilo je uzajamno nepovjerenje.

Austrijska Slobodarska stranka, na primjer, provela je više desetljeća tražeći češku odštetu zbog Austrijanaca koji su razvlašteni i izbačeni iz bivše Čehoslovačke nakon Drugog svjetskog rata. Istovremeno, jedno od rijetkih pitanja oko kojeg su se Česi, Slovaci, Mađari i Slovenci mogli složiti jest koliko su Austrijanci oholi.

Zašto se onda odjednom drže za ruke? Jednom riječju: Orban.

Iako ispod površine i dalje postoji mnogo nepovjerenja, populisti iz te regije znaju prepoznati recept za uspjeh kada ga vide.

Što god netko mislio o prepredenom mađarskom vođi i njegovoj prošlotjednoj shuttle diplomaciji u sklopu koje je obišao Kijev, Moskvu i Peking, ne može se poreći da postiže rezultate bolje od očekivanih. U desničarskim krugovima diljem središnje Europe, u Orbanu vide uzor.

Nakon što je čuo o Orbanovom putovanju u Moskvu u petak, slovački populistički premijer Robert Fico, koji je nedavno preživio pokušaj atentata, imao je samo riječi hvale.

"Želim čestitati mađarskom premijeru i izraziti svoje divljenje zbog odluke da posjeti Kijev i Moskvu. Da mi to zdravlje dopušta, rado bih mu se bio pridružio", rekao je Fico, čija stranka Smer razmatra pridruživanje Domoljubima.

Orban i Fico su neočekivani saveznici. Dugotrajne napetosti između njihovih zemalja zbog mađarske 800-godišnje dominacije nad Slovacima, koja je okončana 1918., dugo je komplicirala bilateralne odnose.

Dvojac također dolazi sa suprotnih strana političkoga spektra. Orban je desničar i bivši disident koji se protivio sovjetskoj kontroli dok je Fico bivši komunist koji je nakon pada Berlinskog zida postao socijaldemokrat.

Blagonakloni prema Putinu

Osim sve veće frustracije onime što smatraju tiranijom Bruxellesa, Domoljubi dijele blagonakloniji stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom ratu u Ukrajini.

Izuzev Austrije, krajnje desne stranke koje su se dosad pridružile Domoljubima dolaze iz zemalja članica NATO saveza. Unatoč tome, većina ne krije poštovanje prema ruskom vođi.

"Putin ne može izgubiti. Teško je zamisliti da će Rusija biti poražena ", rekao je Orban u nedjeljnom intervjuu za medijsku kuću Axel Springer.

Osim nepovjerenja u Europsku uniju i entuzijazma za Rusiju, Orbanovu habsburšku koaliciju ujedinjuje zajednički otpor migracijama iz islamskog svijeta, koje Domoljubi vide kao sukob civilizacija.

"Vjerujemo u Europu koja je spremna braniti svoje granice, zaustaviti nezakonite migracije i očuvati svoj kulturni identitet, u skladu s voljom ogromne većine europskih državljana", napisala je skupina u svom osnivačkom manifestu.

Politička sila

S članovima koji su već na vlasti u Mađarskoj i koji vode u anketama u Češkoj i Austriji uoči rujanskih izbora u objema zemljama, Orbanov savez bi uskoro mogao postati politička sila u regiji i diljem Unije.

To bi mu osiguralo upravo onu paneuropsku platformu koju je tražio otkako je njegova stranka Fidesz, kako bi izbjegla da bude izbačena, napustila Europsku pučku stranku desnog centra, najveću skupinu u Europskom parlamentu.

Odviju li se stvari onako kako to želi Orban, učinak Domoljuba će se osjetiti i u Mađarskoj.

Nakon što je u Habsburškom Carstvu pored Austrije praktički uvijek igrala sporednu ulogu, Mađarska bi mogla početi voditi glavnu riječ.

Ustreba li, Orban ima čak pravog Habsburgovca: Eduarda Habsburg-Lothringena, prapraunuka cara Franje Josipa I. iz 19. stoljeća. Eduard je trenutno mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici.

"Budemo li potrebni, tu smo", nedavno je rekao u intervjuu. Tek napola u šali. (Hina)