Spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano otvorene XXXIII. Olimpijske igre u Parizu.

Same igre otvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što su se prigodnim govorima okupljenima obratili predsjednik Organizacijskog odbora Igara Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Po prvi put otvaranje Igara odvijalo se u samom gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja, koji se okupilo oko 300,000, angažirano 45,000 policajaca i tisuće vojnika.

A veliki broj okupljenih gledatelja moglo je uživati u fantastičnoj predstavi koju nije mogla pokvariti niti jaka kiša koja je "prala" kako izvođače tako i sportaše u svečanom mimohodu koji se odvijao na brodovima na Seini.

Na samom početku otvaranja publiku je na noge podigla megapopularna američka pjevačica i plesačica Lady Gaga koja je izvela dva francuska evergrina, amblematični song iz mjuzikla "Mon truc en plumes" te pjesmu Edith Piaf "La vie en rose".

Ulogu u svečanosti otvaranja dobila je i obnova katedrale Notre-Dame, koja je teško stradala u požaru 2019. godine. Pariški obrtnici i graditelji predstavljeni su kako plešući izrađuju sce potrebno za obnovu višestoljetne građevine u središtu francuskog glavnog grada, a nije zaboravljen niti najpoznatiji zvonar crkve Notre-Dame, grbavac Quasimodo iz romana Victora Huga koji je s krova katedrale nadgledao radove.

Jedna od najupečatljivijih točaka čitavog otvaranja bio je nastup globalno popularnog francuskog metal benda Gojira koji je u suradnji s francusko-švicarskom opernom pjevačicom Marinom Viotti izveo revolucionarnu pjesmu "Ah! Ca ira" dok se na obali Seine izvodila inscenacija Francuske revolucije.

Parola Francuske revolucije bila je "Sloboda-jednakost-bratstvo", pa nakon nastupa Gojire i Marine Viotti koji je predstavljao slobodu na red su stigli jednakost koju je predtavljao nastup najslušanije frankofonske pjevačice Aye Nakamure, koja je odjevena u zlatni kombinezon izvela miks svoja dva najveća hita "Pookie" i "Djadja" te evergrin Charlesa Aznavoura "For me Formidable", dok je bratstvo predstavljao muzej Louvre.

Nažalost, jaka kiša pokvarila je nastup jednog od najprominentnijih opernih pjevača novije generacije, kontratenora koji je ujedno i plesač breakdancea Jakuba Jozefa Orlinskog, koji je izveo ariju "Dođi Himero" iz opere Jean-Philippea Rameaua.

Nisu Francuzi u čitavoj predstavi zaboravili niti svoje klišeje poput plesačica kankana, kroasane, ali niti podsjetiti na svoje velike pisce poput Victora Hugoa i Julesa Vernea te njihova svevremena djela poput "Jadnika", "Puta na Mjesec", "20.000 milja pod morem", kao i na velike izumitelje poput Montgolfiera, braće Lumiere... Tijekom izvedbe francuske himne s krova Grand Palaisa odana je počast nekim od velikih žena iz francuske povijesti.

Završni dio svečanosti otvaranja prije službenog dijela obilježili su modna revija i moderna glazba.

Fenomenalan je bio dolazak na scenu olimpijske zastave koju je pod Eiffelov toranj na konju donijela pripadnica francuske žandarmerije. Tomu je prethodila 10-minutna scena u kojoj je zastava na srebrnom mehaničkom konju na posebno izrađenoj platformi prešla 6.500 metara po Seini kako bi se po čitavom gradu proširio olimpijski duh.

Neuobičajenost u odnosu na ranija otvaranja je i to što je ono započelo mimohodom sportaša, pa su brodom po Seini na samom početku zaplovili sportaši iz Grčke, pa zatim i izbjeglice. No, svečani mimohod bio je razlomljen u nekoliko dijelova između kojih se događao kulturno-umjetnički program. Hrvatsku zastavu nosili su džudašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz, a hrvatska je delegacija zbog svoje brojnosti imala jednu brodicu samo za sebe. Hrvatsku će na Igrama u Parizu predstavljati ukupno 73 sportaša u 15 sportova.

Među uzvanicima na svečanosti otvaranja su i hrvatski premijer Andrej Plenković te bivša hrvatska predsjednica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)