Poznata meteo stranica Severe Weather Europe najavila je prvu frontu koja će već u noći s nedjelje na ponedjeljak prijeći preko sjevernog Sredozemlja i Alpa ali i izgledni kraj ljeta.

Prijeti opasnost od jakih grmljavinskih oluja, a od ponedjeljka ujutro moguće su poplave na sjeveru Italije, u Sloveniji i Austriji. Kasnije sljedećeg tjedna stiže nam i prvi značajniji udar hladnije zračne mase koja će doći u središnju Europu i Sredozemlje. Izazvat će loše vremenske prilike, dodatne poplave, a na Alpama i snijeg.

Prva vremenska fronta promijenila je obrazac sredinom ovog tjedna. Satelitske snimke uhvatite su njene ostatke iznad Balkanskog poluotoka. Na oku treba držati i rijedak događaj koji se odvija u Africi. Zbog pomicanja Međutropske konvergencijske zone prema sjeveru, tropski valovi koji se inače kreću prema zapadu, preko Atlantika se guraju u zapadnu pustinju Sahare. Val se nalazi iznad Malija i Mauritanije, a jedinstveni kišni događaj u Saharu će donijeti nenormalne količine oborina. Pustinja će dobiti više od 500 posto mjesečne količine oborina, a neki njeni dijelovi će pozelenjeti.

Gornji niski val nad zapadnom Europom i tropski val na sjeverozapadu Afrike sljedećih dana nosit će topao i znatno vlažan zrak u sjeverno Sredozemlje i srednju Europu. To će dovesti do lošeg vremena i mogućih poplava. Osim toga, ekstremni morski toplinski val, u kombinaciji s još uvijek neobično toplim vodama Sredozemnog mora, donijet će više vlage u nadolazećim oborina koje se očekuju od sredine rujna.

Stranica navodi da će se jaka grmljavinska nevremena u noći s nedjelje na ponedjeljak vjerojatno proširiti istočno prema Jadranskom moru i Balkanskom poluotoku. Očekuje se da će oluje donijeti intenzivne padaline, jake vjetrove, bujične poplave. Duž obale Ligurskog zaljeva i sjevernog Jadrana postoji opasnost od tornada. U velikoj prognozi također se navodi da bi obala istočnog Jadrana trebala biti u stanju pripravnosti zbog intenzivnih oluja s potencijalno štetnim vjetrovima i jakim oborinama.

Zbog velikih i dugotrajnih valova proteklog ljeta, mora oko Europe, a posebice Sredozemno more, značajno su se zagrijala. Potrebno je pomno pratiti ekstremnu toplinu Sredozemlja jer će odigrati ključnu ulogu o jačini nadolazećih padalina. Što su mora toplija, veća je šansa za ekstremnije i obilnije oborine, prenosi Danas.hr