Županijsko državno odvjetništvo u Puli je krajem srpnja 2020. godine donijelo rješenje o provođenju istrage (rješenje je postalo pravomoćno 31. kolovoza 2020.) protiv prvookrivljene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinila produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, dva produljena kaznena djela krivotvorenjem službene ili poslovne isprave, kazneno djelo neisplate plaće i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, te protiv drugookrivljenog 35-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio produljeno kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Kako neslužbenio saznajemo riječ je o Zajednici Talijana u Balama i bivšoj predsjednici udruge Rosanni Berne, a 35-godišnji muškarac je njen brat.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena 45-godišnjakinja od 15. travnja 2010. do 6. veljače 2014. godine, kao predsjednica jedne udruge iz Bala, u nakani da pribavi veliku nepripadnu imovinsku korist trgovačkom društvu sa sjedištem u Balama (drugookrivljeni 35-godišnjak je osnivač društva i član uprave), a na štetu udruge iz Bala, dala bez plaćanja naknade za korištenje navedenom trgovačkom društvu poslovni prostor koji se nalazi u zakupu udruge pribavivši mu na navedeni način nepripadnu imovinsku korist na ime neplaćene podzakupnine u iznosu od najmanje 40.000 kuna, na štetu udruge u tom iznosu.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica nalagala banci da s računa udruge u korist računa navedenog trgovačkog društva, provodi uplate za neobavljene usluge i nabavku robe, znajući da navedene usluge i nabavka robe neće ni biti obavljene, odnosno roba neće biti nabavljena, što je banka i učinila, čime je pribavila nepripadnu imovinsku korist trgovačkom društvu iz Bala u iznosu od 226.997,43 kune. Osnovano se sumnja da joj je drugookrivljenik pomogao u činjenju navedenog kaznenog djela na način da je, kako bi prikrio takvo njezino protupravno postupanje, kao član uprave navedenog društva izdavao fiktivne račune.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena 45-godišnjakinje kao predsjednica udruge iz Bala od 30. siječnja 2013. do 25. svibnja 2015., u nakani da si pribavi veliku nepripadnu imovinsku korist, a na štetu udruge iz Bala, nalagala banci da joj se s računa udruge provode gotovinske isplate te isplate u korist njenog računa, što je banka i učinila, pa kako je iznos od 161.156,39 kuna iskoristila za svoje privatne potrebe i nije ga vratila društvu, tako si je na navedeni način pribavila nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu, na štetu udruge.

Osnovano se sumnja da je 9. srpnja 2014., u nakani da pribavi nepripadnu imovinsku korist pravnoj osobi iz Republike Italije, naložila banci da s računa udruge u korist računa ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva plati račun za obavljene usluge čiji je naručitelj i korisnik pravna osoba iz Republike Italije, što je banka i učinila, pa je na taj način pravnoj osobi iz Republike Italije pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 8.500 kuna, na štetu udruge iz Bala.

Osnovano se sumnja i da je od 22. travnja 2013. do 16. travnja 2016., kako bi opravdala nenamjensko trošenje i refundaciju novčanih sredstava primljenih od udruge iz Rijeke, sastavljala i podnosila udruzi iz Rijeke izvješća u kojima je prikazivala utrošak sredstava udruge iz Bala koji u stvarnosti nije učinjen kako je to prikazala, te da je od 1. rujna 2013. do 16. travnja 2016. krivotvorila putne naloge na ime djelatnice udruge iz Bala za obavljena službena putovanja koja nisu stvarno obavljena; kao i da nije isplatila ugovorene plaće za ožujak i travanj 2016. godine za dvije djelatnice udruge iz Bala oštetivši time jednu djelatnicu za ukupan iznos od 10.384,94 kuna, a drugu za ukupan iznos od 7.325,02 kune, i da od 2014. do 16. travnja 2016. nije vodila knjigovodstvo udruge iz Bala niti propisane poslovne knjige.

(iPress)