Novi Alfa Romeo Giulietta za kćer, najam Lexusa za sina, stan u luksuznom zagrebačkom Ban Centru te novi stan na splitskom Žnjanu pokloni su koje je, sumnja USKOK, bivši direktor Janafa Dragan Kovačević primio od poduzetnika Ivana Širića u zamjenu za dobivanje oko 30 milijuna kuna vrijednih poslova s Janafom, piše u četvrtak Jutarnji list.

Bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića, koji je jučer ponovno uhićen, USKOK ovoga puta sumnjiči da je u zamjenu za mito pogodovao poduzetniku Ivanu Širiću, vlasniku tvrtke Cefis d.o.o. koja se bavi održavanjem informatičke opreme, da dobije poslove s Janafom. No, za razliku od slučaja s Krešom Petekom u kojem se Kovačevića tereti da je od tog poduzetnika primio 1,96 milijuna kuna u gotovini, nove USKOK-ove optužbe Kovačevića terete da je mito primio u obliku nekretnina, točnije dva luksuzna stana u Zagrebu i Splitu, te u vidu drugih darova koje je primao za sebe i članove svoje obitelji.

Osim Kovačevića i Širića, jučer je ponovno uhićen i bivši direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić te direktor tvrtke M.G.S. za proizvodnju vatrogasnih vozila iz Kraljevice Edo Seifried.

Po svemu sudeći riječ je o optužbama koje su proizašle iz ranije prikupljenih dokaza tijekom prijašnje istrage protiv Kovačevića, a koje su istražitelji u međuvremenu analizirali te ocijenili da iz njih proizlazi osnovana sumnja za nova kaznena djela podmićivanja, piše Jutarnji list i otkriva da su stanovi u Ban Centru i na splitskom Žnjanu formalno u vlasništvu Širićeve tvrtke Cefis, ali USKOK sumnja da je Kovačević već nekoliko godina pravi vlasnik tih stanova, odnosno da ih je Širić kupio za njega.

Kovačević, pak, tvrdi da s tim nekretninama nema nikakve veze te je navodno odbio prisustvovati pretrazi stanova.

Osim nekretnina, Širiću se na teret stavlja da je Kovačevićevu sinu plaćao najam automobila Lexus te da je Kovačevićevoj kćeri kupio automobil Alfa Romeo Giuliettu.

USKOK bivši direktor Janafa tereti da je u zamjenu za nekretnine i automobile Širićevoj tvrtki "sredio" dva posla s Janafom. Jedan je posao raznih vrsta informatizacije za Janaf, između ostaloga informatizacije sustava javne nabave težak oko 18 milijuna kuna, a drugi je posao nabave dvaju specijaliziranih vatrogasnih vozila, s posebnim kompjutoriziranim dizalicama. Taj posao, "težak" oko dva milijuna eura, dobila je tvrtka M.G.S. Ede Seifrieda, koja je kao podizvođača zaposlila Širića za ugradnje elektronike u tim vozilima. USKOK sumnja da je angažiranje Širića zapravo bio uvjet da M.G.S. uopće dobije posao, odnosno da su na taj način sredili posao Širiću s Janafom bez da on direktno posluje s Janafom.

 Sve najnovije optužbe Kovačević negira, kao uostalom i sve za što ga je USKOK sumnjičio u prvome krugu istrage kada ga se teretilo da je pogodovao Kreši Peteku, piše Jutarnji list.

(Hina)