Policijski službenici istražuju dva slučaja u kojima je osobama obećano nasljedstvo te su one, u uvjerenju da će dobiti novac, plaćale troškove nepoznatim osobama.

Umaškoj policiji javila se 68-godišnja slovenska državljanka koja je podnijela prijavu protiv osobe koja joj se u veljači putem interneta predstavila kao španjolski državljanin, a koji joj je obećao nasljedstvo od preko milijun eura. Ženi je rekao da samo treba uplatiti troškove prijenosa novca od više tisuća eura, što je ona i učinila. Muškarac joj se nakon toga javio da se novac nalazi u danskoj banci i da treba uplatiti još nekoliko tisuća eura kako bi joj se novac prebacio na tekući račun. Žena je tada posumnjala da se radi o prijevari te je događaj prijavila policiji.

Drugi slučaj zabilježen je na porečkom području pa se tako policijskim službenicima javio 31-godišnjak kojem je nepoznata osoba putem elektroničke pošte obećala da će postati nasljednik jedne žene u Francuskoj ako joj financijski potpomogne. Muškarac je tako u proteklih godinu dana uplatio više desetaka tisuća kuna, a nepoznata osoba nastavila ga je tražiti novac i prijetiti mu, govoreći da ne može odustati od plaćanja jer je preuzeo obvezu prema bolesnoj ženi.

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti oba događaja. (iPress)