U posljednjih nekoliko tjedana u poslovnim krugovima počela se tiho pronositi vijest da je na tržište stigla specijalizirana tvrtka čija ekipa možda može pomoći kad pomislite da je sve propalo, piše u utorak Večernji list.

Njezina je specijalnost pomaganje u nevoljama ili suzbijanje opasnosti da uđete u nevolje. I doista, zaposlenici te tvrtke već su razgovarali sa zainteresiranim poslovnim ljudima u Zagrebu, koji su potom počeli širiti novost i ostalima.

Izraelskoj tvrtki Sabra Intelligence Solutions to širenje glasina o njoj uopće ne smeta. Naprotiv, o njoj se saznaje uglavnom i usmenom predajom i preporukom. Tvrtka je brojčano mala, sjedište joj je u trećem po veličini izraelskom gradu Haifi.

Nekoliko desetaka zaposlenika su terenski agenti, obavještajni analitičari te terenski stručnjaci za pravo, psihologiju i tržište kapitala. Riječ je o bivšim obavještajcima i agentima koji su nekad radili u operativnim postrojbama vanjske tajne službe Mossada, unutarnje službe Shin Bet ili u Sayeret Matkalu, specijalnoj izvidničkoj jedinici Glavnog stožera izraelske vojske. Jedina osoba koja iz Sabre može javno istupati je Mayaan Bachar, pravna savjetnica tvrtke, koja potvrđuje da se njihovoj ekipi obraćaju svjetski poznate velike tvrtke, moćni gospodarstvenici i bogati pojedinci, ali i državne institucije.

Klijenti su obično predmetom ucjene, neprijateljskog preuzimanja ili su njihove velike tvrtke izložene napadima koji obezvređuju njihova ulaganja i ruše cijenu dionica. Izraelski mediji Sabru, koja je osnovana 2017., vole nazivati “Mossadom za civile” i tako je najlakše, koristeći dobro poznati izraelski brend, objasniti i usluge Sabre privatnicima i civilima.

No, što oni rade u Hrvatskoj? U Sabri kažu da su odabrali Hrvatsku kao regionalni hub za središnju i jugoistočnu Europu zbog njezina profila zemlje razvijene poslovne kulture, otvorene za inovacije i svjesne uloge informacija u kompetitivnom poslovnom okruženju, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković. (Hina)