Ministarstvo financija u petak je objavilo konačne uvjete izdanja obveznice - izdat će se dvogodišnja obveznica u iznosu od 1,85 milijardi eura, od čega će 1,34 milijarde eura biti alocirano građanima, a 514,57 tisuća eura institucionalnim ulagačima, uz kamatnu stopu od 3,65 posto.

Tako je kamatna stopa od 3,65 posto godišnje po kojoj će se izdati nove obveznice viša nego je bilo najavljivano u javnom pozivu za upis, koji je predviđao minimalnu kamatnu stopu 3,25 posto godišnje.

Obveznica će biti izdana 8. ožujka, a dospijevat će 8. ožujka 2025. godine.

Država će tako po prvi put izdati tzv. narodnu obveznicu, a građani su upisali i bit će im alocirano gotovo 1,34 milijarde eura.

"Radi izbjegavanja svake dvojbe, svim ulagateljima fizičkim osobama koji su valjano i u skladu s Javnim pozivom upisali i uplatili obveznice alociran je puni iznos obveznica", navodi Ministarstvo financija u objavi o konačnim uvjetima izdanja obveznice.

Institucionalni su, pak, investitori upisali 971,15 milijuna eura, ali će njima biti alociran manji iznos od 514,57 milijuna eura.

O točnom iznosu alokacije svaki pojedini Institucionalni ulagatelj bit će obaviješten putem elektronske pošte od strane vodećih agenata, najavljuju iz resora financija.

Vodeći agenti izdanja su Erste&Steiermärkische banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i , Zagrebačke banke, a suaranžer je Hrvatska poštanska banka.

Ministar financija Marko Primorac u četvrtak je izvijestio da je

Naime, tzv. narodne obveznice su se upisivale u dva kruga - prvi je za građane trajao od 22. veljače od 8 sati do 1. ožujka do 20 sati, a minimalan iznos bio je 500 eura.

Danas, 3. ožujka otvoren je i zatvoren upis za institucionalne investitore.

Ministar Primorac najavljivao je da će u tom drugom ulagačkom krugu institucionalnim investitorima biti ponuđen iznos od 500 milijuna eura.

No, njihov je interes bio gotovo dvostruko veći i upisali su više od 971 milijun eura, dok će im biti alociran iznos od 514,57 milijuna eura. (Hina)