U Istri je već započela distribucija cjepiva liječnicima obiteljske medicine, a cijepljenje će početi u ponedjeljak, 19. listopada.

Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije dostavljeno je 50 posto, odnosno 10.350 doza od planirane količine cjepiva protiv gripe za ovu godinu koja iznosi 21.650 doza.

U Zavodu za javno zdravstvo istarske Županije, Nazorova 23, Pula, cijepit će se samo oni osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji spadaju u rizične kategorije za koje je cijepljenje besplatno, a nemaju na području grada Pule izabranog liječnika, a to su: osigurane osobe od 65 godina starosti i starije, zatim kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplatirani), bez obzira na dob, te zdravstveni djelatnici. Te osobe se trebaju naručiti za termin cijepljenja na telefona 052/529-050, od 7 do 15 sati od ponedjeljka do petka.

Distribucija preostalog cjepiva očekuje se do kraja listopada 2020, dok se u prosincu 2020. godine očekuje još jedna manja količina cjepiva protiv gripe.

Cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine

- Građani bi se na cijepljenje morali telefonski naručiti kod svog liječnika. Ne smije nastati strka i gužva, što bi bilo pogodno za širenje Covida-19. Prvo treba cijepiti one koji ulaze u rizične skupine, a nakon toga i ostale građane, rekao je epidemiolog Branko Kolarić.

Prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.

Također, u ordinacijama opće medicine odvojit će se vrijeme za cijepljenje protiv gripe, kako ne bi u isto vrijeme dolazili i bolesni pacijenti.

Pri dolasku u ambulantu bit će obavezno mjerenje temperature, nošenje maski, dezinficiranje ruku i vođenje evidencije dolaska.

Domovi zdravlja koji za to imaju mogućnost cijepljenje mogu organizirati vani, pod šatorom ili negdje drugdje ako nije hladno.

Cjepivo se može kupiti u većini ljekarni ili dogovoriti kupnju ukoliko na zalihama trenutno nema cjepiva. Cijena je oko 100 kuna.

(iPress)