Nepropisna ili neprilagođena brzina glavni je uzrok najtežih prometnih nesreća. Na području Policijske uprave istarske zbog nepropisne ili neprilagođene brzine ove godine dogodile su se 322 prometne nesreće. Od tog broja bilo je 170 nesreća s ozlijeđenim osoba, 116 nesreća s materijalnom štetom i čak sedam prometnih nesreća s poginulim osobama. U tim nesrećama smrtno je stradalo osam osoba, 46 osoba je teže ozlijeđeno, a 209 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede.

Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti i kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da poštuju propisna ograničenja brzine kretanja te da u slučaju mokrog ili skliskog kolnika, brzinu prilagode stanju i uvjetima na cesti.

Zbog povećanja stanja sigurnost na dionicama cesta koja su prometno opterećene motornim vozilima i na kojima se čine prometni prekršaji postavljeni su fiksni uređaji za nadzor prometa, a sve u cilju bolje kontrole stanja na prometnicama, smanjenja broj prekršaja brzine i smanjenja stradavanja.

Podsjetimo, uz prekršaje prekoračenja brzine kretanja, tim se uređajima mogu evidentirati i sankcionirati i neki drugi prometni prekršaji, kao što su korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kretanje u pogrešnom smjeru, nepropisno pretjecanje, kretanje izvan prometnice, kretanje po nogostupu i drugo. Uređaji mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice, snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera.

Nakon što se uređajem utvrdi prekršaj, sistemom automatizma se podaci povezuju sa sustavom evidencija MUP-a te se, ovisno o dinamici prekršajnog postupka, obavijesti o počinjenom prekršaju šalju počiniteljima prekršaja na kućnu adresu.

Podsjećamo da policiji nije cilj kažnjavati građane, već je cilj podizanje prometne kulture i poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječilo stradavanje.

Na području Policijske uprave istarske kamere se nalaze na ukupno 23 lokacije, a njihove točne pozicije možete pogledati i na karti radi lakšeg snalaženja.

Poreč
Kadumi
Stranići kod Nove Vasi
Funtana D75

Labin
Vinež, Štembergerova ulica

Raša
raskrižje državne ceste D66 i Ulice Ivana Batelića

Marčana
Marčana (D66)

Loborika
Loborika, Loborika 31(D66)

Barban
Barban (D66)

Svetvinčenat
Jurišići (ispred kapele)

Galižana
državna cesta D75

Valbandon
Puljska ulica (Ž5115)

Kanfanar
Putini D303

Žminj
Debeljuhi Ž5077
Pazinska cesta Ž5077

Rovinj
Kukuletovica, raskrižje ceste Svetog Maksimilijana iz Veštra

Novigrad
Ulica J. B. Tita (D75)
Stancijeta, Ulica Strada Kontesa D301

Pazin
Zabrežani D75
Katun Trviški

Umag
Sveta Marija na Krasu D75
Petrovija D300
Avenija Grada Vukovara D75
Naselje Stela Maris Ž5214

Policija još jednom poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu. (iPress)