Krajem protekle godine Grad Umag je pokrenuo strateški projekt rekonstrukcije Trga svetog Martina, uvrštenog u 'Plan razvoja Grada Umaga 2021.-2030.'. Umaška starogradska jezgra tako je ove godine dobila potpuno obnovljen Trg svetog Martina, a zahvaljujući kojem se bitno podigla kvaliteta i atraktivnost same starogradske jezgre. Službeno otvorenje Trga svetog Martina odvilo se na dan zaštitnika grada Umaga, Svetog Pelegrina, 23. svibnja 2023. godine, kad su projekt predstavili gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi suradnici. Projekt obnove Trga svakako predstavlja standard uređenja cjelokupne starogradske jezgre te jednu od najznačajnijih investicija na području cijelog Umaga.

Radovi na rekonstrukciji Trga svetog Martina, vrijednosti 400 tisuća EUR, obuhvaćaju obnovu svih instalacija, popločenje površina te hortikulturalno i urbano uređenje u cilju stvaranja kvalitetnog javnog prostora za pješake, bez vozila. Prostor na Trgu uređen je dajući mu karakter javne i društvene namjene s naglaskom na omogućavanje održavanja kulturnih događaja koji podržavaju poziciju susjedne zgrade Muzeja grada Umaga koji je smješten unutar srednjovjekovne obrambene kule iz 14. stoljeća. Kula je ujedno i najstariji povijesni objekt u Umagu i danas u upotrebi. S tri strane je Trg omeđen zgradama i zidinama koje gledaju na more i stvaraju određenu prirodnu akustiku.

Obnovom Trga dobilo se idealno mjesto za male kulturne događaje te muzejske radionice i predavanja, kao i mjesto za izloške pojedinih arheoloških artefakata. Uređenje partera izvedeno je kamenim opločenjem s dvije vrste veličine ploča autohtonog vapnenca koji se savršeno uklapa u povijesnu jezgru te u ambijent unosi suvremeni karakter uz valorizaciju tradicijske baštine. Prijašnjim arheološkim istraživanjima na Trgu svetog Martina, otkriveni su brojni povijesni slojevi te crkvica Svetog Martina s pripadajućim grobljem, po kojoj Trg nosi ime. Novim opločenjem partera artikulira se i označava prostor pronađene crkvice, a Trg dobiva i simboličan sakralni ambijent. Slijedom toga, na Trgu se predviđa postava postojećih arheoloških nalaza trenutno smještenih u skladištu Muzeja, kao i u njegovoj okolici, izvijestili su iz Umaga. (iPress)