Nova sezona Istarskog narodnog kazališta (INK) u Puli održat će se pod geslom "Oda mladosti", a otvara je 29. rujna premijerna izvedba predstave "Majka i dijete" autora Jona Fossea u režiji Matije Ferlina, najavljeno je u srijedu u INK-u na konferenciji za novinare.

Prema riječima novog umjetničkog ravnatelja Matije Ferlina "Majka i dijete" jedan je od ranijih dramskih tekstova iznimnog norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan ali istovremeno monumentalan naslov s nevjerojatnom adekvatnošću i preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati - onom majke i njezina potomka.

"U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsutnosti iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti", naglasio je Ferlin.

Tekst predstave, dodao je, pisan je prepoznatljivim autorovim stilom koji, kako je rekao "karakterizira verbalni minimalizam, dosljednost u ritmu i strukturi te nedostatak interpunkcije i određena sintaktička nedovršenost".

U svojoj prvoj režiji kao umjetnički voditelj Istarskog narodnog kazališta Matija Ferlin je za suradnike odabrao Jadranku Đokić i Uga Koranija te s njima otvara scenski snažan i psihološki provokativan i kompleksan prostor o najrudimentarnijim granicama intime i ljubavi.

"Jedinstveni stil pisanja Jona Fossea potaknuo je u meni snažne asocijacije na pokret i fizičku akciju, notifikacijske prakse u kontekstu kazališta. Njegova upotreba jezika obiluje jednostavnošću, s kratkim rečenicama i naglašenim ponavljanjem odabranih fraza i riječi", rekao je Ferlin.

Sezona 2023/2024 održat će se pod geslom "Oda mladosti", a definiranje mladosti, smatra Ferlin, pitanje je utvrđivanja njezina sadržaja, ali i mogućnosti tumačenja različitih načina na koje se sadržaj uguran pod taj pojam aktivira, kako prema pojmu "djetinjstva" tako i prema pojmu "svijeta odraslih".

(Hina)